Beograd, 28. septembar–02. oktobar, 2020 – U regionu Centralne i Istočne Evrope i dalje se ne prepoznaje dovoljno potencijal koji ima sektor solidarne ekonomije. Zbog toga je posebno važno da u zemljama Zapadnog Balkana, koje nisu članice EU, organizacije imaju političku podršku Evropske Komisije u daljem razvoju preduzetništva sa jakim društvenim uticajem. Ključno je da se uspostavi međusektorska saradnja na lokalu kao i povezivanje lokalnih inicijativa sa evropskim i svetskim mrežama, pogotovo u krizi kao što je trenutna, koja uvek pogađa najranjivije. Koliko god da su socijalna  preduzeća mala, koliko god da je njihov uticaj na zajednicu lokalan, veoma je važno da imaju podršku i priznanje za svoj rad jer rade pozitivne stvari za društvo. Ovo su neki od najvažnijih zaključaka sedmog Foruma socijalnih inovacija, koji je održan je u onlajn formatu od 28.09. do 02.10.2020.

Ovogodišnji Forum održan je pod sloganom Razgovaraj. Inspiriši se. Saznaj. Više od 200 učesnika konferencije je tokom pet dana programa kroz različite formate i tematske celine imalo priliku da čuje i razgovara sa 40 govornika.SIF2020 obeležili su inspirativni razgovori sa predstavnicima ključnih organizacija, ekspertima i preduzetnicima na teme: Kako bolje da podržimo razvoj solidarne ekonomije u regionu Centralne i Istočne Evrope, koji je put u razvoju impakt fondova u regionu i kako privući veći broj društvenih investitora u region, kakva su iskustva programa za podršku mladim socijalnim inovatorima i preduzetnicima na različitim kontinentima, kako dalje podsticati razvoj zelene ekonomije u regionu i koja je uloga privatnog sektora u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i posebno doniranja hrane u Srbiji. Ovogodišnja konferencija  izdvaja se i po broju i raznovrsnosti radionica namenjenih mladima, socijalnim i zelenim preduzetnicima koji žele da pokrenu ili unaprede svoje poslovanje.

Solidarna ekonomija se ne razvija jednako u svim zemljama Evrope i jedan od prioriteta Akcionog plana za socijalnu ekonomiju koji će biti usvojen sledeće godine od strane Evropske komisije biće stimulisanje razvoja socijalne ekonomije u svim zemljama Evrope i dalji razvoj programa koji imaju za cilj bolji pristup finansiranju, povoljniji zakonski okvir i edukaciju za sve aktere uključene u razvoj solidarne ekonomije, istakla je tokom konferencije Ann Branch, direktorka sektora, Generalni sekretarijat za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Evropske komisije.

Specijalan gost konferencije bio je i Francois Bonnici, direktor Schwab Fondacije za socijalno preduzetništvo koji je ispred Svetskog ekonomskog foruma i Schwab Fondacije, kao jednih od inicijatora, predstavio globalnu incijativu COVID Response Alliance for Social Entrepreneurs. Alijansa okuplja preko 60 organizacija, naučnih institucija i svetskih mreža predvođenih  Svetskim ekonomskim forumom, koje nastoje daju svoj doprinos oporavku i jačanju socijalnih preduzeća širom sveta.  “Da bi socijalna preduzeća bila rešenje ka održivijoj i solidarnijoj ekonomiji prvo moraju da prežive covid krizu”, istakao je Francois Bonnaci.

Učesnici konferencije imali su priliku i da upoznaju prvu generaciju socijalnih preduzetnika koji su učestvovali u Programu za održive biznise Smart kolektiva. Deset socijalnih preduzeća su nakon pet meseci rada sa timom iskusnih biznis mentora, preduzetnika i investitora, predstavili svoje planove za dalji rast poslovanja i društvenog uticaja na onlajn događaju na kojem je učestvovalo više od 20 predstavnika društvenih investitora iz Evrope.

Ukoliko ste neke od sesija i radionica propustili:

Snimci svih sesija sa konferencije su dostupni na You Tube kanalu Smart Kolektiva na sledećem linku >> LINK

Forum socijalnih inovacija organizuje Smart kolektiv u partnerstvu sa Forum za odgovorno poslovanje. SIF2020 se održava kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID Serbia, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju prevodiFondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, Smart Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.