Zoom, 17. jun 2020 – Tokom juna meseca, Smart kolektiv i Erste fondacija organizovali su onlajn panel pod nazivom: Kako se socijalna preduzeća na Zapadnom Balkanu suočavaju sa krizom?

Panel se održao 17. juna 2020. godine u periodu od 15 do 17h, putem Zoom platforme. Na panelu je učestvovalo preko 50 učesnika, koje su činili predstavnici socijalnih preduzeća i organizacija koje pružaju podršku razvoju socijalnog preduzetništva.

Zajedno sa predstavnicima socijalnih preduzeća iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske razgovarali smo  o aktuelnoj situaciji u sektoru socijalnog preduzetništva u regionu i EU, kao i o izazovima i  prilikama koje je COVID kriza izrodila za ove preduzetnike. Na panelu su učestvovali Teo Petričević iz ACT grupe i Ivan Božić iz socijalnog preduzeća Humana Nova iz Hrvatske, zatim Vesna Bajsanski-Agić iz Mozaik Fondacije i Vedad Vajzović iz socijalnog preduzeća Greens doo iz Bosne i Hercegovine, kao i Ivana Stančić iz Smart kolektiva i Miroljub Nikolić iz socijalnog preduzeća Caritas Šabac, iz Srbije. Takođe, regionalni i EU eksperti i predstavnici organizacija koje pružaju podršku socijalnom preduzetništvu podelili su uvide o dostupnim merama podrške za privatni sektor i mogućnostima za njihovo poboljšanje. U ovom delu govorili su Amra Omeragić iz Finance in motion-a i Mirjana Šakić ispred Erste Grupe. Moderator događaja bio je Neven Marinović iz Smart kolektiva.
Kroz razgovor, predstavljanje dobrih rešenja i deljenje preduzetničkog iskustva, razmotorili smo kako se naš sektor menja pod uticajem kriza ali i kako doprinosi saniranju posledica istih. Događaj je organizovan u okviru NVO Akademije Erste Fondacije.