Beograd, 1. mart 2018 – Smart kolektiv biće nacionalni partner novog regionalnog projekta GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona (Green Economy for Advanced Region), koji je organizacija FORS Montenegro zvanično pokrenula. Glavni cilj ovog trogodišnjeg projekta biće povećanje aktivnosti i uticaja ekoloških organizacija iz Crne Gore, Srbije, BiH, Makedonije i Albanije u oblasti zaštite životne sredine, kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.

Projekat će biti realizovan u gore navedenim zemljama, a glavne aktivnosti uključuju, treninge za predstavnike organizacija civilnog društva na temu zelene ekonomije, javnog zastupanja i lobiranja, učešća u donošenju odluka, praćenja javnih politika, upravljanja projektnim ciklusom, upoznavanje sa primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu kroz studijsku posjetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodjelu grantova za organizacije civilnog društva, regionalne konferencije na temu zelene ekonomije i zelenog preduzetništva, izradu studije na temu mogućnosti razvoja zelene ekonomije u ciljnom regionu itd.

Pored Smart Kolektiva, organizacije koje će učestvovati u sprovođenju projekta su: Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženje Slap iz Hrvatske. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.