Beograd, septembar 2020 Koalicija razvoj solidarne ekonomije pokrenula je blog o socijalnom preduzetništvu i solidarnoj ekonomiji u Srbiji. Smart Kolektiv, kao jedan od osnivača i člana udruženja, zajedno sa Trag fondacijom, IDC-om i Evropskim pokretom u Srbiji, aktivno je uključen u izradu i stvaranje materijala za blog u obliku intervjua i stručnih analiza.
KoRSE blog je novo mesto za informisanje i učenje o socijalnom preduzetništvu i solidarnoj ekonomiji u Srbiji i svetu. Pored obrazovnih postova, blog prikazuje i uspešne priče srpskih socijalnih preduzetnika.
Smart Kolektiv je napravio dva intervjua sa istaknutim srpskim socijalnim preduzetnicama. U prvom intervjuu razgovarali smo sa Sonjom Dakić i Milicom Čalija, biznis mentorkama i preduzetnicama koje su aktivno uključene više od pet godina kao mentori u programe podrške za socijalna preduzeća koje sprovodi Smart Kolektiv. Intervju je otvorio temu koliko je važno za socijalna preduzeća da komuniciraju svoju društvenu misiju, kao i zašto njihova socijalna komponenta mora uvek biti praćena visokokvalitetnim proizvodom ili uslugom.
Linkovi ka intervjuima – ENG verzija i SRB verzija

Takođe, imali smo veliku čast da intervjuišemo jednu od zvezda u usponu srpskog sektora socijalne ekonomije – Branislava Sekulić, osnivača i direktora socijalnog preduzeća Vrtlari koje proizvodi tradicionalne proizvode od povrća i voća primenom savremene tehnologije. Ovo preduzeće već prodaje svoje proizvode na američkom tržištu kao i u drugim evropskim i azijskim zemljama. Sa Branislavom smo razgovarali o njihovoj socijalnoj misiji u vezi sa mladima i malim proizvođačima u ruralnim oblastima, o prekopotrebnim finansijskim instrumentima u Srbiji za mikro, mala i socijalna preduzeća, kao i o tome kako balansiraju svoj finansijski razvoj sa svojom socijalnom misijom.
Link ka intervjuu – SRB verzija