Beograd, 31. avgust 2021. godine – Pet održivih mikro i malih preduzeća iz manje razvijenih opština u Srbiji dobilo je oko 26.000 evra podrške za nabavku opreme, od strane Kraljevine Norveške kroz projekat “Norveška za vas – Srbija”. Podržana preduzeća su učesnici „Programa podrške održivim mikro i malim preduzećima sa snažnim pozitivnim uticajem na lokalne zajednice“ koji sprovodi Smart kolektiv, čiji je cilj pružanje stručne i finansijske podrške mikro i malim preduzećima koja posluju odgovorno i pozitivno doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica.

„Nadam se da će ciljane obuke, konsultacije i prilike za umrežavanje zajedno sa opremom obezbeđenom u okviru ovog projekta biti pokretači daljeg rasta podržanih deset preduzeća“, rekao je Ivan Kuzminović, savetnik i programski službenik u Ambasadi Kraljevine Norveške.

„Kroz ovaj projekat pružena je podrška tamo gde je najpotrebnija – lokalnim preduzećima u manje razvijenim sredinama, sa ciljem povećanja održivosti, konkurentnosti lokalnog poslovanja i pospešivanja zapošljavanja mladih. Preduzeća koja su učesnici programa podrške identifikovana su kao pioniri razvoja u svojim lokalnim zajednicama. Iskreno se nadamo da će ova preduzeća ostati posvećena daljem razvoju, tražiti nova trzišta i omogućavati nova radna mesta, naročito za mlade”, izjavio je Petar Janjatović, v.d. menadžera projekta „Norveška za vas – Srbija“.

Bespovratna sredstva dodeljena su preduzećima Agro prima jug, Avlija održivog razvoja, Inak, Radanska ruža i Vrtlari. Ovih pet preduzeća, koja su prepoznata kao šampioni održivosti u svojim zajednicama, zapošljavaju 117 osoba od kojih više od polovine pripada ranjivim kategorijama stanovništva, dok u svom lancu nabavke imaju preko 360 malih poljoprivrednih gazdinstava i porodica koje prihoduju kroz lanac nabavke. Preduzeća su dobila bespovratna sredstva za nabavku opreme koja će unaprediti kapacitete preduzeća, doprineti daljem poslovnom razvoju i otvaranju novih radnih mesta za mlade i druge teže zapošljive grupe u manje razvijenim opštinama kao što su Lebane, Bogatić, Bosilegrad i Mali Iđoš. Poslovni rast ovih preduzeća i nabavka opreme imaće pozitivan uticaj i na dobavljače ovih preduzeća – kroz deljenje opreme, kao i stabilnije i veće prihode.

„Mikro i mala preduzeća predstavljaju oslonac razvoja i prihoda za lokalnu zajednicu posebno u manje razvijenim sredinama. Osim direktnog zapošljavanja, ova preduzeća imaju mnogo širi društveni uticaj na kvalitet života kroz svoj lanac nabavke u kojem angažuju druga mikro preduzeća i poljoprivredna gazdinstva, kojima je bez ovih preduzeća egzistencija ugrožena i druge. Zbog toga su programi podrške u kojima im se pruža kombinacija finansijske i stručne podrške značajni, jer omogućavaju stabilan rast ovih preduzeća a time i njihovog pozitivnog uticaja na razvoj cele zajednice”, rekao je Neven Marinović, direktor Smart Kolektiva.

Program podrške održivim mikro i malim preduzećima sa snažnim pozitivnim uticajem na lokalne zajednice je program stručne i finansijske podrške mikro i malim preduzećima koja posluju odgovorno i pozitivno doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica. Program realizuje Smart Kolektiv, u partnerstvu sa udruženjem ProAktiv iz Niša i udruženjem Putevima preduzetništva iz Novog Sada. Program se sprovodi u okviru projekta „Norveška za vas – Srbija” koji finansira Kraljevina Norveška a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Projekat „Norveška za vas – Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, kao i unapređenju lokalne infrastrukture.