Soko kamp (Mitrovački soko) je jedan od dva pobednička tima 3. kruga podrške RISE programa koji je ušao u fazu inkubacije. Ovaj tim planira da organizuje letnje kampove za mlade od 10 do 15 godina, kako bi kroz druženje, edukaciju, fizičke aktivnosti i društveno koristan rad preusmerili njihovu pažnju sa ekrana i podstakli zdrav i pravilan razvoj koji je izuzetno značajan u ranoj adolescenciji. 

U intervjuu sa članovima tima Soko kamp razgovarali smo o njihovom iskustvu na RISE putovanju, izazovima i budućim planovima. 

U oktobru prošle godine prijavili ste se na RISE konkurs sa svojom idejom, nakon toga prošli ste kroz ciklus razvoja ideje, a sada počinje i faza inkubacije, i tokom oba ciklusa intenzivno radite sa mentorima, predavačima, kao i drugim polaznicima. Koliko je ceo ovaj proces značajan za vas i da li biste mogli da izdvojite neke ključne trenutke u ovom programu koji su uticali na vas.  

RISE putovanje je prvi veliki projekat u koji se naše udruženje uključilo. Pre samog RISE učestovali smo na nekoliko različitih konkursa, ali bezuspešno. Nismo imali nikakvih velikih očekivanja u samom početku i svaka konstruktivna kritika i sugestija koje smo dobijali na treninzima, imali su značaj za razvijanje naše ideje. Naša ideja na samom početku nije bila jasna, želeli smo da pozitivno utičemo na decu i mlade i da budemo neko ko će pozitivno delovati na vaspitanje dece u današnjem društvu. Tokom sesija, treninga i mentorskog procesa dobili smo jasniju sliku o tome kako naša ideja treba da izgleda u praksi. Naša ideja je odjednom postala opipljiva i stvarna, to je doprinelo da se i mi više zainteresujemo za nju.

Šta je za vas glavni pokretački faktor, šta vas je motivisalo da se upustite u ovaj poduhvat (pokretanja vaše ideje) i šta vas svakodnevno održava motivisanim da nastavite?   

Kada smo ušli u uži krug Risera to nas je dodatno ohrabrilo i motivisalo da se posvetimo našoj ideji. Ideja je došla spontano i krenula da se razvija kroz domaće zadatke koje smo dobijali na treninzima i sesijama. Razne mogućnosti su nam se svakodnevno otvarale i pružale kako kroz RISE projekat tako i na lokalnom nivou kroz podršku roditelja i sugrađana i to nam je dalo motivaciju koja nas i danas pokreće. Takođe naš svakodnevni rad sa decom i mladima pomogao nam je da uvidimo potrebu u društvu, odnosno da prepoznamo značaj koje aktivnosti i događaji usmereni na odgoj i vaspitanje današnje dece i mladih imaju. Naš grad nije toliko veliki, većina nas je rodom iz Sremske Mitrovice, te nam to ppomaže da pričamo sa svojim sugrađanima i prepoznajemo njihove potrebe i naše mogućnosti.

„Trud se uvek isplati, na ovaj ili onaj način. Ukoliko ostavite nekom drugom da preuzme odgovornost vi onda gubite mogućnost da vaša ideja bude shvaćena na pravi način“.

Puno mladih ljudi mašta o svojim poduhvatima, međutim često nikad ni ne pokušaju. Da li je po vama vredelo potruditi se i šta su najveće prednosti tog truda? Zašto je dobro „uzeti stvari u svoje ruke“?

Trud se uvek isplati, na ovaj ili onaj način. Ponekad nailazimo na poteškoće, najčešće nedostatak vremena i energije da se posvetimo domaćim zadacima, pošto smo, kao i svi ostali Riseri, našu ideju pokrenuli uporedo sa poslovima na kojima provodimo puno radno vreme. Još jedna greška koju mladi često čine jeste da se oslone na druge članove tima i na taj način niko ne preuzme odgovornost. Naša prednost možda i jeste što je naš tim od samog početka brojčano mali, te smo shvatili da naš trud treba da bude maksimalan kako bi postigli sve što se od nas traži. Tako da prednost koju dobijate kada preuzmete odgovornost na sebe i uložite trud jeste zapravo sloboda iskazivanja i implementiranja vaše ideje u kontekstu u kome se nalazite. Ukoliko ostavite nekom drugom da preuzme odgovornost vi onda gubite mogućnost da vaša ideja bude shvaćena na pravi način.

Nakon pohađanja RISE programa, mentorske i finansijske podrške, koji su vaši sledeći koraci i planovi? Kako vidite Soko kamp za dve godine? 

Korake koji nam slede kreiramo trenutno uz mentorsku podršku koju imamo u drugoj fazi RISE putovanja. Za sada, naše kratkoročne želje i planovi svode se na to da Soko kamp ugleda svelost dana ovog leta i da kroz svoj rad postane prepoznat kao nešto što donosi pozitivan uticaj na naš grad i decu.  Nakon ovogodišnja tri  kampa detaljnije ćemo znati naše dalje planove i u kom pravcu će ići dalje.  Ne želimo da povećavamo broj dece na kampu da ne bi ugrozili kvalitet radionica, već je ideja da povećamo broj kampova i time omogućimo više termina roditeljima za izbor. Bitno nam je da pronađemo  volontere ili plaćene osobe koje bi učestvovale u nekim radionicama koje planiramo u budućnosti.

Kakva su vaša iskustva sa Bootcamp-a, na kom ste imali priliku da upoznate ostale polaznike iz regiona koji imaju različite ideje, ali vas povezuje ista želja za postizanjem pozitivnog uticaja? Koliko su ova poznanstva značajna za vas?  

Bootcamp je bio izvrsna prilika da napunimo baterije entuzijazmom i energijom u zajedništvu sa drugim Riserima i da se po povratku kući posvetimo svim detaljima i dodatnim idejama do kojih smo došli tokom Bootcampa. Takođe mentori i savetnici na Bootcampu pokazali su veliko interesovanje za našu ideju, što nas je dodatno ohrabrilo i potvrdilo da naš trud i zalaganje imaju smisla. Uz pomoć mentora uspeli smo „izbrusiti“ neke naše ideje, videti gde grešimo i kako to možemo popraviti. Nekada su mentori na početku razgovora bili dosta kritični, ali tek na kraju smo shvatili zašto i koliko nam je pomogla konstruktivna kritika. Poznanstva sa drugim Riserima su nam značila da uvidimo koliko mladi imaju dobrih i društveno korisnih ideja i da je potrebno samo malo podsticaja kako bi se one realizovale. Takođe, poznanstvo sa ostalim timovima nam je omogućilo da vidimo gde i zašto da odemo na regionalnu mobilnost i kako  najbolje iskustva sa regionalne mobilnosti primeniti u radu Soko kampa. Svi Riseri su imali super projekte ali posebno nas je oduševila ideja  ekipe iz Makedonije (Coffee Mates) čiji je projekat jedinstven  i jako dobro razrađen.

Učesnici iz Srbije na Regionalnom Bootcampu u Tirani

RISE – Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo je program podrške mladim socijalnim preduzetnicima i preduzetnicama, koji u Srbiji sprovodi organizacija Smart kolektiv od 2019. godine. RISE program se istovremeno odvija u šest balkanskih zemalja sa ciljem da motivisanim i posvećenim mladim ljudima omogući da svoju ideju razrade i učine region boljim mestom za život.  

Projekat RISE podržavaju  Francuska razvojna agencija (AFD), Evropska unija (EU), Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), Francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), Pulse (GROUPE SOS), Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEYN), ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart kolektiv, IPC Tehnopolis i Yunus Social Business. 

Više o RISE programu >> https://www.risewb.org/