Iz brdsko planinskog poručja sa krajnjeg jugoistoka Srbije i dugo nerazvijene opštine Bosilegrad, upoznajte preduzeće Inak, koje proizvodi elemente za palete, palete, rezanu građu i razne elemente za nameštaj. Od svog osnivanja 2006. godine proizvodnja preduzeća se stalno proširuje, broj zaposlenih se povećava i uvode se novi proizvodi – brojni elementi za nameštaj. Od 2019. godine preduzeće Inak je počelo sa proizvodnjom peleta od piljevine i okrajaka, koji se stvaraju prilikom rezanja drveta. Iskorišćavanjem peleta kao ekološkog goriva zaokržuje se ceo proces proizvodnje i time preduzeće uspešno rešava problem sa drvenim otpadom.

Svoje proizvode Inak prodaje velikim sistemima iz Srbije, kao i inostranim kupcima iz Makedonije i Grčke, dok rezanu građu prodaju građevinskim firmama, a pelet domaćinstvima. Sa svim akterima imaju dugogodišnju saradnju i kako navode, svake godine dogovaraju saradnju za narednu godinu. Pored korišćenja sopstvenog otpada od rezanja drvene mase, preduzeće Inak isti otkupljuje i od drugih pilana u njihovom kraju, pomažući i njima da se reše otpada na najbolji mogući način.

Uspešno poslovanje jednog ovakvog lokalnog preduzeća u udaljenoj i nerazvijenoj opštini Bosilegrad, od višestrukog je značaja kako za lokalno stanovništvo tako i za čitavu zajednicu. Preduzeće Inak doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju, obezbeđujući zaposlenje za 55 osoba u Bosilegradu, od kojih 30% pripada ugroženim kategorijama, dok na sezonskim poslovima zapošljavaju preko 50 pripadnika romske populacije. Oživljavanjem drvne industrije u jako nerazvijenoj sredini, preduzeće Inak uspelo je da spreči iseljavanje mnogih porodica, pružeći im mesto za stalno zaposlenje, dok poseban naglasak stavljaju na važnost zapošljavanja i žena u ovoj industriji.

„Sve vise zapošljavamo žene u preduzeću. U početku smo imali samo jednu zaposlenu osobu ženskog pola, a trenutno zapošljavamo 8 veoma vrednih žena, koje su uključene u sam proizvodni proces, ali i u organizacionu i rukovodeću strukturu preduzeća. Smatram da je veoma važno zapošljavati žene, jer u mestu u kojem žene nađu posao, formiraće se i cela porodica i svi će ostati u toj sredini, dok u suprotnom, kada nema posla dolazi do većeg iseljavanja i migracija što za posledicu ima još veću nerazvijenost sredina”, kaže Nevenka Kostadinova, zamenica direktora preduzeća Inak.

Pored direktnog zapošljavanja ljudi, Inak u svom lancu nabavke ima preko 60 malih lokalnih poljoprivrednih gazdinstava, čime obezbeđuju kako njihovu egzistenciju, tako i egzistenciju njihovih porodica. Na taj način kooperanti-lokalna poljoprivredna gazdinstva i njihovi članovi porodica dobijaju priliku za posao i prodaju, jer im je seča i iskorišćavanje sopstvenih šuma jedini izvor prihoda. Pre nekoliko godina, Inak je krenuo i sa gajenjem sadnica topole, koje daju gratis svojim kooperantima, kako bi mogli da obnavljaju svoje šume i zasade. Takođe, siromašnim, bolesnim i sugrađanima koji nisu u mogućnosti da kupe ogrev preduzeće konstantno pomaže besplatnim doniranjem drva za ogrev u zimskom periodu.

Ključni planovi za dalji rast Inaka jesu proširenje proizvodnje, posebno drvenog peleta čija je potražnja u porastu od strane domaćinstava i institucija, što bi omogućilo preduzeću i veći izvoz u inostranstvu. Proširivanjem proizvodnje i povećanjem obima posla stvoriće se uslovi i za nova zapošljavanja, kako u direktnoj proizvodnji preduzeća, tako i na poslovima pripreme i dotura sirovina od strane poljoprivrednih gazdinstava. Na taj način pružiće se mogućnost malim pilanama da i one zapošljavaju veći broj radnika.

Značaj preduzeća Inak za lokalnu zajednicu prepoznat je i u okviru programa Podrška mikro, malim i srednjim preduzećima sa snažnim pozitivnim uticajem na lokalne zajednice, u okviru kojeg je preduzeće od Kraljevine Norveške dobilo bespovratna sredstva za nabavku toplovodnog kotla kojim će se povećati kapacitet sušenja i smanjiti emisija štetnih čestica u atmosferu. Kroz povećanje proizvodnog kapaciteta i potrebe za sirovinom stvoriće se uslovi za poslovni razvoj preduzeća i otvaranje novih radnih mesta za mlade i druge teže zapošljive grupe u opštini Bosilegrad, dok će kroz deljenje opreme sa svojim dobavljačima i male pilane dobiti priliku da elemente koje izrade osuše u sušari preduzeća.

„Smatram da su preduzetnici najvažniji za svoje lokalne zajednice i ključni za njihov opstanak, kako kroz zapošljavanje, tako i kroz indirektnu podršku sugrađanima. Drvo će kao sirovina biti sve značajnije u budućnosti, stoga želimo da radimo na pošumljavanju i fokusiramo se i na važnost ekološkog faktora šuma, naših prečišćivača vazduha. Naša namera je da svojim poslovanjem oživimo Bosilegrad”, rekla je Nevenka.

Inak je jedno od deset preduzeća koja učestvuju u programu „Podrška mikro, malim i srednjim preduzećima sa snažnim pozitivnim uticajem na lokalne zajednice”, koji je usmeren na pružanje stručne i finansijske podrške preduzećima koja posluju u manje razvijenim opštinama i pozitivno doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica.

Program realizuje Smart Kolektiv, u partnerstvu sa udruženjima Proaktiv iz Niša i Putevima preduzetništva iz Novog Sada. Program se sprovodi u okviru projekta „Norveška za vas – Srbija” koji finansira Kraljevina Norveška a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).