Beograd, 1. jun 2018. – Kompanija IKEA, pridružila se mreži članica Foruma za odgovorno poslovanje.

Kompanija je osnovana 1943. godine, sa idejom lepog i funkcionalnog nameštaja koji bi bio pristupačan većini ljudi, a danas kompanija broji više od 400 robnih kuća, u više od 29 zemalja u svetu.

IKEA je u potpunosti posvećena održivoj budućnosti kroz ulaganje u energiju i resurse: drvo, pamuk, otpad, vodu i hranu. Ulaže u obnovljivu energiju, teži proizvodnji onoliko energije koliko troši u svojim jedinicama, kao i nabavci drveta iz održivijih izvora. Od 2015. godine sav pamuk koji se koristi u proizvodima dolazi iz održivijih izvora, a IKEA Grupa i  IKEA fondacija do sada su doprinele borbi protiv klimatskih promena doniranjem 2,1 milijarde evra.

„Naša strategija održivosti, Pozitivni prema ljudima i planeti od juna ove godine predvidja nove obaveze koje smo sebi postavili da bismo do 2030. godine postali pozitivni prema ljudima i planeti. Želimo da stvorimo pokret za zdraviji i održiviji život i olakšamo ljudima da umanje sopstveni uticaj na klimu i doprinesu svetu bez otpada. Naša globalna ambicija je da omogućimo da jedna milijarda ljudi na svetu živi bolji život u granicama planete i resursa koje planeta pruža. Srbija je svakako deo ovih napora – čeka nas uzbudljiva budućnost i mnogo posla!” rekla je Jovana Mehandzić Djurdjić, menadžerka za održivi razvoj, IKEA jugoistočna Evropa.

IKEA posluje u Srbiji već više od 10 godina, a prva robna kuća otvorena je 2017. godine.