Beograd, 16. oktobar 2018 – U okviru konferencije Dan socijalnih preduzeća održan je  Grad socijalnog preduzetništva, market na kome je 21 socijalno preduzeće iz 13 gradova i opština širom Srbije predstavilo svoje usluge, ideje i proizvode.

Posetioci konferencije i građani su imali priliku da posete Grad socijalnog preduzetništva, upoznaju se sa poslovanjem i društvenom misijom socijalnih preduzeća, kao i da probaju i kupe neke od njihovih proizvoda.

Kroz inovativan i kreativan performans, mladi dramaturzi, scenografi i glumci omladinskog alternativnog pozorišta Reflektor Teatar posetiocima su približili koncept socijalnog preduzetništva kao i svako socijalno preduzeće ponaosob. Snimak performansa možete pronaći na sledećem linku.

Među učesnicima sajma bilo je preduzeća iz različitih oblasti, od poljoprivrednih proizvođača i proizvođača hrane, preko pružalaca socijalnih usluga i posrednika u zapošljavanju, do proizvođača briketa i reciklera otpada. Iako su preduzeća dolaze iz najrazličitijih oblasti ono što im je svima zajedničko je  to da poslovanjem žele da reše određene društvene probleme, kao i to da su učesnici programa podrške socijalnom preduzetništvu u okviru projekta Podsticanje zapošljavanja mladih.

Socijalna preduzeća koja su učestvovala u okviru Grada socijalnog preduzetništva su: Naša kuća, Kreativni studio kvART, Uradi Zaradi, Agro Iris – ZaDruga, ZaJedno Subotica, Konjički klub Aranđelovac, Timočki Omladinski Centar – POMAK, Nanin recept s juga, Chrono, Mahala 1, Caritas Šabac, Centar za Mame, Za Selo Franšiza, Ecocetas, Kid Hub, Vrtlari, Omladinski Edukativni Centar, Zaječarska Incijativa – Omladinski Centar Zaječar, Međunarodna mreža pomoći IAN, Kiri 123.

Ceo događaj organizovan je u okviru Programa podrške preduzećima koja imaju pozitivan uticaj na mlade, od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Smart kolektiva, dok su partneri konferencije bili Reflektor Teatar i Social Impact Award Srbija.

Program je deo projekta Podsticanje zapošljavanja mladih koji se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje. Projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.