Bilbao, 3. oktobar, 2018. – Ivana Stančić, menadžerka programa socijalnih inovacija u Smart kolektivu, učestvovala je ove nedelje na Globalnom forumu socijalne ekonomije (Global Social Economy Forum – GSEF), koji je okupio preko 1.700 lidera i stručnjaka iz celog sveta kako bi zajedno radili i debatovali o socijalnoj ekonomiji .

Na konferenciji, predsednik Španske poslovne konfederacije socijalne ekonomije (CEPES) i Socijalne ekonomije Evrope (SEE), Juan Antonio Pedreño, najavio je prezentaciju predloga evropskog akcionog plana za socijalnu ekonomiju, poslovnog modela koji u Evropskoj uniji predstavlja oko 3 miliona kompanija, 8% BDP-a i 6% aktivnog stanovništva.

Posvećenost svih evropskih institucija i država ovom poslovnom modelu je nesporna, rekao je Pedreño, SEE će platformi Social Economy Intergroup u Evropskom parlamentu i potpredsedniku Evropske komisije predstaviti predlog Evropskog akcionog plana za socijalnu ekonomiju, koji konsoliduje i uvećava mere koje trenutno postoje i koje služe da se u EU omogući postojanje ekosistema za promociju socijalne ekonomije.

Globalni forum socijalne ekonomije (GSEF) je međunarodna mreža koja okuplja predstavnike lokalnih vlada i aktere civilnog društva posvećene podršci razvoju socijalne ekonomije (SE). GSEF ima za cilj da funkcioniše kao centar za razmenu ideja i iskustava kroz prekograničnu saradnju i saradnju zasnovanu na multilateralnim partnerstvima za inkluzivan, pravičan i centar usredređen na ljude, za sve nas.