U okviru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region u Osiječko-baranjskoj županiji u Hrvatskoj je od 15. do 17. aprila 2019. za organizacije civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, Bosne, Severne Makedonije i Albanije organizovana studijska poseta uspešnim preduzećima koja posluju po principima zelene ekonomije. Ukupno 26 učesnika iz ovih zemalja koji kroz aktivnosti svojih organizacija ali i kroz lične stavove i postupke cene i čuvaju prirodu i životnu sredinu spojio je „zeleni“ pogled i težnja ka održivom razvoju. Susrevši se sa raznovrsnim uspešnim primerima zelenog preduzetništva tokom posete dodatno su osnažili svoje stavove, stekli izuzetno vredna iskustva i prikupili ideje koje će širiti dalje u svojoj praksi i svojim sredinama.

Predstavnici organizacija civilnog društva iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine ispred fabrike biorazgradive folije Ecocortec d.o.o u Belom Manastiru

Eko imanje Orlov put, Kopačevo

Izuzetno impresivno eko domaćinstvo Orlov put nalazi se na oko 7 hektara oranica koje nisu hemijski tretirane gotovo 30 godina. Vlasnici su na toj zemlji razvili poljoprivredu i turizam i svoje proizvode delom prodaju, a delom koriste u ugostiteljske svrhe.

Eko imanje Orlov put

UNIKOM d.o.o. Osijek

Unikom d.o.o je javno lokalno preduzeće za usluge sakupljanja i odvoza komunalnog otpada, uglavnom na reciklažnoj osnovi, pri čemu su u potpunosti uklonili kontejnere za odlaganje otpada sa javnih površina. Sve stambene zgrade imaju odgovarajuće prostorije za tu namenu. Reciklažni sistem odlaganja smeća se podstiče sistemom naplate popusta na cene ili penala. Osim toga bave se održavanjem čistoće javnih površina na području grada Osijeka kao i poslovima održavanja javnih zelenih površina i fontana. Takođe, organizovali su i edukativnu učionicu u sklopu reciklažnog dvorišta.

Unikom d.o.o.

Učenička zadruga DALYA, Dalj

Zadruga postoji uokviru Srednje poljoprivredne škole kao jedina srednja stručna škola na seoskom području u Hrvatskoj. Ima svega oko 80 učenika koji se uz mentorstvo profesora i ostalog školskog osoblja uspešno bave voćarstvom, proizvodnjom jagoda i raznih prerađevina od ovog voća, održavaju rasadnik, povrtnjak i vinski podrum. Bave se i pčelarstvom. Prodajući svoje proizvode na tržištu uspevaju svake godine obezbediti besplatno letovanje za sve učenike, uključujući i buduće prvake, do 5 dana na moru. Mnogi od učenika nakon završetka škole nastavljaju da se uspešno bave zelenim preduzetništvom.

Učenička zadruga DALYA

SOLAR SYSTEM d.o.o. Osijek

Energetski nezavisna kuća (odnosno solarna pasivna kuća) koja ima opremljen prostor za edukaciju i demonstraciju principa energetske efikasnosti. Predavač je objasnio prednosti i nedostatke ovog i sličnih projekata uz napomenu da uvek treba voditi računa o srazmeri investicije i koristi, posebno kod ovakve prakse.

Solarna pasivna kuća Solar System

AGRIA d.o.o. Osijek

Firma koja je rad započela prodajom opreme za sisteme grejanja, a danas uspešno gradi i prodaje stambene objekte u kojima je implementiran sistem grejanja, hlađenja i pripreme tople vode koji koristi obnovljive izvore energije.

AGRIA d.o.o.

Eko centar Zlatna greda

Eko kompleks koji je pod jednim krovom okupio brojne delatnosti: prvu hrvatsku eko turističku agenciju; društveno preduzeće u vlasništvu Udruge Zeleni Osijek; kuću u prirodi, eko-centar, izletište, edukacijski centar, adrenalinski park, pustolovni i aktivni turizam.

Zlatna greda

ECOCORTEC d.o.o. Beli Manastir

Fabrika biorazgradivih folija koja je patentirala proces proizvodnje u skladu sa propisima o zaštiti životne sredine i proizvodi različiti asortiman folija uz navedenu patentiranu tehnologiju. Ova kompanija je kćerka Cortec korporacije iz Sjedinjenih Američkih Država. Startovala je sa dvanaest, a sada već zapošljava četrdeset pet radnika. Najveći deo svojih proizvoda (čak 97%) izvozi za tržište Evrope i Rusije.

Ecocortec d.o.o.

SOLARNI PROJEKTI, Josipovac

Kompanija usmerena na razvoj solarnih projekata odnosno solarnih elektrana. Jedan od privatnih projekata je i najveći sistem solarnog navodnjavanja u Evropi postavljen na području Kneževih Vinograda.

Solarni projekti

Studijska poseta je organizovana u okviru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona) koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Severne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Severne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.