Praćenje javnih politika bila je tema još jednog dvodnevnog treninga koji je organizovao Smart kolektiv u okviru projekta GEAR – Zelena ekonomija za  razvoj regiona. Trening je bio nova prilika za predstavnike zelenih organizacija iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine da unaprede svoja znanja u ovoj oblasti i da se na praktičan način upoznaju sa ovim procesom.

Neda Stanković, programska menadžerka Smart kolektiva, na otvaranju treninga istakla je važnost umrežavanja zelenih organizacija civilnog društva, koje predstavlja neophodan preduslov ujedinjenog delovanja na oblikovanju zakonske regulative i pokretanja preduzetničkih inicijativa.Trening je održao dr Dragan Golubović, profesor i međunarodni ekspert u oblasti lobiranja i donošenja odluka.

Obuka je deo projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona), koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Severne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Severne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

Poslednja dva treninga u okviru projekta obradiće teme: Istraživanje i analiza javnih politika i Unapređenje saradnje sa državnom i lokalnim upravama.

Osim treninga, projekat uključuje i razne druge aktivnosti usmerene ka daljem jačanju organizacija civilnog društva iz regiona i njihovog uticaja u oblasti zaštite životne sredine kao i promovisanju koncepta zelene ekonomije kao što su: dodela grantova lokalnim organizacijama, studijska poseta Hrvatskoj i upoznavanje sa primerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu, prezentacije primera dobre prakse u ciljnim zemljama, kampanja promovisanja zelene ekonomije, izrada Studije mogućnosti razvoja zelene ekonomije u regionu, publikacije na ove teme itd.