Peta radionica u okviru Programa za održive ideje na temu „Finansijske projekcije i upravljanje“ održana je u četvrtak, 19. maja u prostorijama Smart kolektiva.  

Radionicu je vodio konsultant i finansijski ekspert, Sreten Vranić, koji je radio sa mladim preduzetnicima na postavljanju bilansa stanja i bilansa uspeha. Učesnici Programa za održive ideje upoznali su se sa značajem finansijskog upravljanja, izveštavanjem i različitim pokazateljima finansijskog stanja. Učesnici su, takođe, na primerima sopstvenih preduzeća vežbali kako da planiraju svoje prihode i rashode. 

Ova radionica deo je našeg inkubacionog programa namenjenog start-apovima sa društvenim i /ili ekološkim uticajem i peta je od šest radionica koje imaju za cilj da pomognu mladim preduzetnicima da unaprede i razviju svoje inovativne ideje. Na programu učestvuju mladi pokretači 10 odabranih preduzeća koja doprinose rešavanju različitih problema u zajednici Upoznajte 10 inovativnih ideja učesnika Programa za održive ideje!  

Program za održive ideje je program za mlade lidere/ke koji razvijaju preduzetnička i inovativna rešenja za lokalne društvene i/ili ekološke izazove. Kroz besplatni program podrške, 10 mladih start-ap preduzeća, zajedno sa timom iskusnih biznis mentora i eksperata,  radi na sticanju znanja i veština koja će im pomoći da unaprede svoju biznis ideju. Program za održive ideje sprovodi se uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i deo je petogodišnje strategije i programa Smart Impakt Fonda – Fonda za razvoj održive ekonomije. Fond nastoji da pruži dugoročnu stručnu i finansijsku podršku socijalnim preduzećima u različitim fazama razvoja i da na taj način doprinese razvoju ekonomije sa pozitivnim društvenim uticajem. Program će do 2024.godine investirati oko pola miliona evra u inicijative i preduzeća koja doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama.     

Smart Impakt Fond je 2019. godine pokrenuo Smart kolektiv uz podršku EFSE Entrepreneurship Academy – EFSE Preduzetnička akademija, EVPA – Evropske Asocijacije za preduzetničku filantropiju i Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji je bio finansiran od strane USAID-a, a koji je sprovela Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.