Zoom, 16 – 18. oktobar, 2020 – Tokom oktobra meseca, Smart kolektiv je, u saradnji sa Erste Fondacijom, organizovao trodnevni trening pod nazivom „Ojačajte svoju poziciju na tržištu: Brending strategije za organizacije civilnog društva“. Trening je održan onlajn, preko Zoom platforme, a učesnici su bili predstavnici organizacija civilnog društva iz nekoliko zemalja regiona.

Glavni cilj radionice bio je unapređenje znanja i veština organizacija civilnog društva u oblasti izrade strategija brendiranja, u cilju uspostavljanja ili jačanja njihove pozicije na tržištu. Organizacije su imale priliku da identifikuju kakav imidž žele da grade za svoju publiku i nauče kako da svoje proizvode i usluge izdvoje u odnosu na konkurenciju. Radionica se sastojala od teorijskih segmenata, diskusija, primera dobre prakse, grupnog rada i praktičnih vežbi.

Prvi dan treninga bio je posvećen strateškom pristupu komunikacijama i koracima u kreiranju plana komunikacija, a predavač je bila Neda Stanković, programska menadžerka u Smart kolektivu. Drugi dan bio je posvećen brendingu i definisanju vrednosti i trener je bio Neven Marinović, direktor Smart kolektiva. Treći dan treninga bio je posvećen komunikacijskim taktikama, a trener je bio Marko Živković, nezavisni ekspert za komunikacije.

Trening je održan u okviru programa NVO Akademija Erste Fondacije koji se sprovodi u saradnji sa Centrom za kompetencije za neprofitne organizacije i socijalno preduzetništvo na Bečkom univerzitetu za ekonomiju i biznis (WU Vienna).