Beograd, 25. februar, 2022. – U okviru Programa za održive ideje, organizovali smo juče prvu radionicu na temu „Impakt i socijalno preduzetništvo“. Program je usmeren na podršku mladim preduzetnicima, koji su u start-ap fazi razvoja preduzeća i koji razvijaju održiva rešenja za društvene problema. Preduzeća će tokom 4 meseca zajedno sa timom iskusnih biznis mentora i eksperata raditi na sticanju znanja i veština koja će im pomoći da unaprede svoju biznis ideju.

Tokom radionice, učesnici su imali priliku da saznaju više o ideji socijalnog preduzetništva i načinu na koji uspešna primera socijalnih preduzeća iz Srbije rešavaju društvene probleme. Zajedno sa 10 timova bavili smo se pitanjem kako se definišu ključni indikatori za merenje društvenog uticaja i kako preduzeća da postave svoje teorije promene i alate za merenje i izveštavanje društvenog uticaja u zajednici u kojoj rade. Radionica „Društveni uticaj i socijalno preduzetništvo“ deo je našeg inkubacionog programa i prva od 6 radionica koje će se održati do juna

Program za održive ideje sprovodi se uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i deo je petogodišnje strategije i programa Smart Impakt Fonda – Fonda za razvoj održive ekonomije. Fond nastoji da pruži dugoročnu stručnu i finansijsku podršku socijalnim preduzećima u različitim fazama razvoja i da na taj način doprinese razvoju ekonomije sa pozitivnim društvenim uticajem. Program će do 2024.godine investirati oko pola miliona evra u inicijative i preduzeća koja doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama.

Program Smart Impakt Fonda se sprovodi zahvaljujući podršci EFSE Entrepreneurship Academy – EFSE Preduzetnička akademija i EVPA – Evropske asocijacije za preduzetničku filantropiju. Fond za razvoj održive ekonomije pokrenuo je Smart kolektiv uz podršku Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, a sprovela Koalicija za dobročinstvo koju prevodi Fondacija Ana i Vlade Divac.