Beograd, 4. decembar – Na CSR Forumu 2019 održan je okrugli sto o Zelenoj ekonomiji i Zelenom preduzetništvu koji je okupio predstavnike javnog, poslovnog, civilnog sektora i univerzitete. Glavni cilj diskusije bio je identifikovanje prioriteta u kontekstu razvoja zelene ekonomije u Srbiji kao i ključnih izazova za dalje napredovanje u ovoj oblasti. Učesnici okruglog stola bili su Siniša Mitrović, savetnik predsednika, (Privredna komora Srbije); Tijana Koprivica, direktorka za održivo poslovanje (Delta Holding), Jadranka Marčok, direktorka, (Zeleni krug), Aleksandra Kecojević (fondacija Divac), Nenad Blagojević, novinar i glavni urednik (Priče s dušom), Jovana Slavnić, student (Evropska asocijacija studenata prava u Beogradu), Aleksandar Marković, student (Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu) i Neda Stanković,  programska menadžerka (Smart Kolektiv).

Prioritetne oblasti koje su učesnici prepoznali su: unapređenje regulatornog okvira, pristup finansijama (uvođenje različitih finansijskih instrumenata i finansijskih podsticaja za prelazak na zeleno poslovanje), aktiviranje Zelenog (ekološkog) fonda Republike Srbije i prenos znanja.

Deo regionalnog projekta „GEAR – Zelena ekonomija za regionalni razvoj“, koji finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima 2016-2017, a sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije. Projekat sprovodi FORS Montenegro u partnerstvu sa Smart Kolektivom iz Srbije, Centrom za razvoj i podršku iz Bosne i Hercegovine, EKO Svest iz Severne Makedonije, EDEN centrom iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.