Povodom početka programa podrške socijalnom preduzetništvu mladih u Crnoj Gori – Social Impact Award (SIA), NVO Centar za omladinsku edukaciju organizovao je 14. marta u Podgorici događaj koji je okupio predstavnike različitih sektora iz Crne Gore, regiona i Evrope. 

Na ovom događaju, koji je svečano otvorila ministarka nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, gđa Šćepanović, prisustvovali su domaći i međunarodni partneri na projektu – predstavnici državnih institucija, naučne i akademske zajednice, biznis sektora, mladi, kao i predstavnici omladinskog i civilnog društva iz Crne Gore, regiona i Evrope.

Pored uvodnih izlaganja, organizovane su i dve panel diskusije o tome kako dalje razvijati socijalno preduzetništvo i kako sistemski pronaći načine za zapošljavanje mladih u okviru ovog koncepta u budućnosti. Jedan od panelista diskusije pod nazivom „Značaj doprinosa civilnog sektora razvoju društvene zajednice“ bio je Neven Marinović, direktor Smart kolektiva. Na panelima su učestvovali i predstavnici subjekata inovacione infrastrukture u Crnoj Gori i predstavnici civilnog sektora iz zemalja regiona. Panelistkinje i panelisti su se kroz svoja iskustva i razmenu mišljenja usaglasili da je neophodno raditi na afirmaciji i jačanju socijalnog preduzetništva u zemlji i regionu, kao i da je potrebno razvijati politike i mehanizme dugoročne podrške socijalnim preduzetnicima. Ovaj vid preduzetništva kao takav, može doprineti postizanju ciljeva održivog razvoja i pospešiti razvoj nauke i inovacija među mladim ljudima u našoj zemlji. 

O programu Social Impact Award:

Prijave za najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih – Social Impact Award (SIA) biće otvorene 21. marta, a za učešće u okviru timova će moći da se prijave svi mladi ljudi koji imaju između 15 i 30 godina, a čije ideje moraju odgovarati ciljevima održivog razvoja (SDGs).

Svi zainteresovani učesnici će imati priliku da participiraju u više od 20 edukativnih radionica, dobiju mentorsku podršku, dok pobjednike takmičenja očekuje i početni kapital za realizaciju ideje u iznosu od 1.500 eura, kao i prilika da stečena znanja i vještine predstave na internacionalnom SIA samitu, koji se ove godine održava u Beogradu. 

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za biznis i ekonomiju u Beču.

Ovaj međunarodni projekat se istovremeno realizuje na 3 kontinenta (Evropa, Afrika, Azija), u 18 zemalja, gdje se na godišnjem nivou okuplja više od 12.000 mladih inovatora, koji timskim radom osnivaju više od 230 društvenih preduzeća godišnje. Tokom prethodnog ciklusa realizacije SIA programa u 2022. godini u Crnoj Gori održano je više od 40 različitih obuka i radionica u 15 crnogorskih opština i kroz sami proces bilo je uključeno preko 1.000 mladih ljudi, a finalni produkt projekta su bile 33 preduzetničke ideje.

Projekat Social Impact Award (SIA) u Crnoj Gori realizuje NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste Bank AD Podgorica, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five Grupe, MTEL-a i Glavnog grada Podgorice. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su Coca-Cola HBC Crna Gora, Mercator-CG, Privredna komora Crne Gore, Neregelia i UNDP Crna Gora. Podršku programu pružaju i The Chedy Luštica Bay, kao i Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica i Univerzitet Mediteran. 

Sve informacije o projektu, načinu prijavljivanja i narednim fazama, zainteresovani učesnici mogu pronaći na sajtu: https://sia.click/me, kao i na društvenim mežama pod nalogom SIA_Montenegro (Instagram).