Bogatić, 18. jun 2018. – Predstavnici Smart kolektiva bili su gosti socijalnog preduzeća Caritas Šabac, koje je otvorilo dnevni boravak i objekat za stanovanje Sveti Jovan i obeležilo početak pružanja tri usluge socijalne zaštite za osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama.

Nekada prazno domaćinstvo u Bogatiću danas je Avlija održivog razvoja i mesto dnevnog boravka za 40 osoba. Korisnici usluga su učestvovali u obnavljanju kuće, pomoćnih objekata i bašte, koje će svakodnevno koristiti 15 ljudi, dok će dve osobe sa mentalnim i intelektualnim invaliditetom sa teritorije Mačve ovde imati stalni smeštaj. Projekat Unapređenje i razvoj usluga u zajednici za osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama u Mačvanskom okrugu sprovode Caritas Šabac, Grad Šabac i opština Bogatić, uz podršku EU.

Smart kolektiv podržava razvoj socijalnog preduzeća Caritas Šabac kroz različite programe od 2014. godine. Ovo uspešno socijalno preduzeće je trenutno deo jednogodišnjeg programa jačanja kapaciteta socijalnih preduzeća koja zapošljavaju mlade i mlade iz ranjivih kategorija.

Program je deo Projekta za promociju zapošljavanja mladih (YEP) koji sprovodi Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta republike Srbije. Pruža mogućnost socijalnim preduzećima da steknu stratešku stručnu podršku u razvoju i unapređenju svog poslovanja kroz rad sa iskusnim poslovnim konsultantima i preduzetnicima, razviju saradnju sa GIZ-om ali i da se povežu sa sličnim preduzećima u Srbiji.