„Različite obuke. Različiti proizvodi. Različite usluge. Različiti ljudi i njihove sudbine. Baš zato kažemo da smo mi u Avliji razlike pretvorili u prilike. U šansu za nečiji novi početak, za lepši svet za sve nas.”

Avlija održivog razvoja je preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom osnovano u Bogatiću od strane Caritasa Šapca, na osnovu dvodecenijskog iskustva u oblasti socijalne zaštite, a po principima socijalne ekonomije usvojenim iz Evrope. Ovo preduzeće na jedinstven način spaja usluge socijalne zaštite sa ugostiteljskim i uslugama primarne i sekundarne poljoprivredne proizvodnje.

Napušteno mačvansko imanje probudilo je viziju da na njemu može nastati nešto inovativno, održivo i korisno celoj zajednici, što se i dogodilo. Imanje je preuređeno, postavljeni su plastenici i sazidan restoran sa kuhinjom velikog kapaciteta pa se restoranskim uslugama pridodaju i usluge keteringa i dostave kuvanih jela na teritoriji Bogatića i Šapca.

Avlija ima osam registrovanih obuka za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, od rada na fiskalnoj kasi preko obuka za pomoćnog kuvara i servira do obuka za hortikulturu i grnčariju. Obučeni polaznici odmah po završetku obuke imaju priliku da se oprobaju u preduzeću i na ovaj način je već 6 osoba sa invaliditetom zaposleno u Avliji. Oni čine polovinu ukupnog broja zaposlenih koji polako ali sigurno raste sa razvojem samih usluga. Do sada je preduzeće pomoglo preko 10.000 pojedinaca u Mačvanskom okrugu, odnosno 3.500 porodica, kroz humanitarni rad i usluge socijalne zaštite.

„Avlija održivog razvoja je nastavak naših aktivnosti povodom zaštite mentalnog zdravlja u zajednici. Ideja je bila da kroz usluge socijalne zaštite stvorimo mogućnosti da ljude sa kojim radimo, prevashodno osobe sa mentalnim smetnjama i druge osobe iz različitih društveno ugroženih grupa integrišemo u društvo kroz posao i da stvorimo mesto gde ćemo povezati socijalnu zaštitu, poljoprivredu, ugostiteljstvo i lokalnu zajednicu”, rekao je jednom prilikom Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca.

Održivost Avlije očigledna je već pri prvoj poseti imanju. Od povrća iz plastenika i voća iz njihovih voćnjaka koji su u neposrednoj blizini proizvode se džemovi, sokovi, slatko, ajvar i četiri vrste rakije koji se prodaju u prodavnici u okviru imanja ili na raznim sajmovima i bazarima. Povrće iz plasteničke proizvodnje koristi se i za pripremu hrane za restoran i dostavu. Obroci koji se svakodnevno distribuiraju namenjeni su radnicima fabrika, pojedincima koji se pretplaćuju na mesečnom nivou, ali i korisnicima Caritasovih dnevnih boravaka za odrasle osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama, kao i korisnicima usluge pomoći u kući i drugim starim i bolesnim licima koja nisu u mogućnosti da sami pripremaju obroke za sebe. Na taj način održivi biznis Avlije ponovo ima značajan socijalni impakt.

Na teritoriji opštine Bogatić preduzeće ima 15 redovnih dobavljača, a jedna od ciljnih grupa njihovog poslovanja su mali lokalni poljoprivredni proizvođači od kojih nabavljaju meso, mleko i mlečne proizvode, povrće i voće koji se koriste za potrebe kuhinje i prerade. Socijalni cilj Avlije jeste da osim zapošljavanja osoba iz društveno ranjivih grupa pruži podršku i malim poljoprivrednim gazdinstvima, prevashodno onima čiji su nosioici žene ili u kojima ima dece i starijih osoba, kroz kupovinu njihovih proizvoda i plaćanje odmah po fer cenama.

Značaj preduzeća za lokalnu zajednicu prepoznat je i u okviru programa Podrška mikro, malim i srednjim preduzećima sa snažnim pozitivnim uticajem na lokalne zajednice, u okviru kojeg je preduzeće od Kraljevine Norveške dobilo bespovratna sredstva za nabavku kazana za kuvanje hrane i roštilja i stručnu podršku. Nabavka ove opreme će povećati proizvodne kapacitete Avlije održivog razvoja, prodaju kuvanih obroka namenjenih korisicnima usluga socijalne zaštite koje pruža Caritas Šabac, kao i znatno doprineti otvaranju novih radnih mesta u Bogatiću za osobe sa invaliditetom i druge teže zapošljive grupe.

Deo hibridnog biznisa Avlije kojem u posledje vreme preduzeće najveću pažnju posvećuje jeste organizacija događaja. Budući da se restoran nalazi na izuzetno povoljnom mestu u turističkom smislu, u neposrednoj blizini čuvene Termalne rivijere koja je iz godine u godinu sve posećenija, da imaju odličnu saradnju sa hostelom i apartmanima pa svojim gostima mogu u paketu da ponude i smeštaj, ali pre svega zahvaljujući činjenici da poseduju ogroman otvoren prostor i mogućnost organizovanja proslava na otvorenom, kao i da posetiocima nude i prodavnicu domaćih proizvoda, muzej, destileriju rakije koju je moguće obići uz degustaciju, veliko i bezbedno dečje igralište okruženo zelenilom, postaju sve interesantniji gostima koji žele dečji rođendan na otvorenom, intimnu svadbu ili pak tim bilding ili poslovni sastanak na mirnom i prijatnom mestu.

Caritas Šabac, osnivač Avlije održivog razvoja, je jedno od deset preduzeća koja učestvuju u programu „Podrška mikro, malim i srednjim preduzećima sa snažnim pozitivnim uticajem na lokalne zajednice”, koji je usmeren na pružanje stručne i finansijske podrške preduzećima koja posluju u manje razvijenim opštinama i pozitivno doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica.

Program realizuje Smart Kolektiv, u partnerstvu sa udruženjima Proaktiv iz Niša i Putevima preduzetništva iz Novog Sada. Program se sprovodi u okviru projekta „Norveška za vas – Srbija” koji finansira Kraljevina Norveška a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).