Rezime

Šumska Tajna je premium brend zdrave hrane koji proizvodi namaze sa šumskim pečurkama i humus. Namazi sa šumskim pečurkama predstavljaju inovativan i atentičan proizvod, jedinstven u regionu. Sa druge strane tržište humusa primetno raste poslednje 2 godine, samo u Srbiji se u 2021. godini prodalo između 4 i 5 miliona eura humusa. Svoje proizvode uspešno su plasirali u više od 1.200 maloprodajnih objekata u Srbiji, kao i na tržištu Hrvatske i Nemačke. Kao dodatnu vrednost uspešnog poslovanja preduzeće pokreće Fond za pošumljavanje, u koji želi da uključi i druge kompanije. Njihova vizija je da u narednih 5 godina teritorija Srbije ima 11% više šuma, naročito u Vojvodini gde je taj procenat ispod 7%.

Društveni problem i rešenje

Pošumljenost Srbije je 29%, a prema planovima trebala bi da bude 41%. Pošumljenost Evrope iznosi čak 46%. Od navedenih procenata za Srbiju, teritorija Vojvodine iznosi 7%, od čega 14 opština imajuispod 1% teritorije pod šumom što je najmanji stepen pošumljenosti u celoj Evropi. Nedostatak šuma stvara ozbiljne posledice u prirodi od kojih su najčešće erozije tla, stvaranje klizišta, više temperature tokom leta, posebno u gradovima. Pokretanjem Fonda i uključivanjem drugih kompanija imamo priliku da ove brojeve promenimo. Naš plan je da Srbija za 5 godina ima 11% više pošumljenih teritorija, čime direktno doprinosimo zaštiti i očuvanju životne sredine, prečišćavanju zagađenog vazduha i zaštiti tla od erozije i klizišta.

Biznis model

U svojoj ponudi preduzeće Šumska tajna nudi 12 proizvoda koji su veganski, posni, bez glutena, izvor proteina, nisu GMO, niskokalorični su i bez dodatog šećera. Svoje proizvode prodaju u oko 1.200 objekata u Srbiji, Nemačkoj i Hrvatskoj, kroz najveće trgovinske lance (Maxi, Idea, Roda, Tempo, Mercator, Aroma, DIS, Univerexport, Ahold Delhaize, Spar, Edeka, Rewe). Podela po prodajnim kanalima: veliki trgovinski lanci 36%, manje prodavnice i zdrave hrane 26%, izvoz 38%.

Organizacija i tim

Preduzeće vodi tim uspešnih i iskusnih poslovnih ljudi sa velikim iskustvom u plasmanu prehrambenih proizvoda na inostranom tržištu. Proizvodnja i logistički poslovi su povereni saradnicima radi optimizacije troškova. U planu je izgradnja sopstvene fabrike u narednih 5 godina, u cilju povećanja profitabilnosti.

Plan za dalji razvoj

Plan razvoja u naredne 3 godine uključuje proširenje inostranog tržišta i povećanje prodajne mreže u Srbiji na 1.500 objekata. Prema dosadašnjim rezultatima planiran je godišnji rast od 50-100%.

Finansije

Više informacija:

Nikola Stanišić

nikola.stanisic@forest-secret.com

+381(0)61 600 4919

www.sumskatajna.rs

www.instagram.com/sumska.tajna

www.facebook.com/sumska.tajna1