Rezime

Preduzeće Inak d.o.o. osnovano je 2007. godine kao porodična firma sa ciljem da oživi bivšu drvnu industriju „Bor“, koja je bila nosilac razvoja male i siromašne opštine Bosilegrad. Danas, Inak d.o.o. zapošljava direktno 50-60 radnika i indirektno oko 150 kooperanata. Među zaposlenima su mladi do 30 godina, žene, stariji od 50 godina, pripadnici romske populacije i osobe sa invaliditetom. Među kooperantima su poljoprivredna gazdinstva, koji eksploatacijom sopstvene šume obezbeđuju egzistenciju svojim porodicama. Preduzeće se bavi primarnom preradom drveta. Glavni proizvodi su: grede, daske, elementi za palete, palete i drveni okovi, elementi za nameštaj i drveni pelet. Svojim proizvodnim procesom povećali smo stepen iskorišćenja drveta, a proizvodnjom peleta od drvenog otpada u potpunosti smo zatvorili proizvodni proces. Pored tržišta u Srbiji, svoje proizvode izvozimo u Makedoniju, Bugarsku i Grčku.

Društveni problem i rešenje

Preduzeće Inak posluje u ruralnoj i devastiranoj opštini Bosilegrad, koja spada u četvrtu grupu najnerazvijenih opština, gde je ekonomska migracija veoma izražena. Širenjem proizvodnje stvaramo uslove za direktno i indirektno zapošljavanje ljudi, što obezbeđuje egzistenciju i pruža mogućnost da ljudi ostaju da žive na svom imanju.

Biznis model

Preduzeće Inak se bavi primarnom preradom drveta, proizvodi građu, elemente za palete i palete, a od drvenog otpada proizvodi ekološko gorivo iz OIE-pelet. Za 15 godina poslovanja, Inak d.o.o. je postao lider u proizvodnji paleta na jugu Srbije, partner Srbija šumama, oslonac poljoprivrednim gazdinstvima, marginalizovanim grupama koje su dobile posao u ovom preduzeću. Od 2019. godine preduzeće proizvodi pelet od drvenog otpada i tako je zaokružen proces u kome se otpad iskorišćava na najbolji mogući način, kao ekološko gorivo iz obnovljivih izvora. Kupci su pravna i fizička lica u odnosu 70-30%. Preduzeće poseduje rasadnik u kome proizvode sadnice, koje poklanjaju svojim dobavljačima, kako bi pošumili posečene površine, na ovaj način direktno obnavljaju svoje resurse-šume.

Organizacija i tim

Inak d.o.o. je porodična firma zato što joj je celokupna porodica u potpunosti posvećena. Osnivač preduzeća je ujedno i direktor, te je on donosilac odluka u preduzeću. Ispod njega su sektori: proizvodnja, nabavka, prodaja, finansije, pravna služba, ljudski resursi i razvoj i marketing. Proizvodnjom rukovode šefovi proizvodnja, nabavku i prodaju vode referenti, finansijama rukovodi supruga vlasnika, računovodstvo sa administracijom nadgleda eksterna knjigovodstvena agencija, pravnu službu i ljudske resurse nadgleda eksterna advokatska kancelarija.

Plan za dalji razvoj

Preduzeće kratkoročno ima potrebu za finansijskim sredstvima za nabavku sirovina, a dugoročno za ulaganje u opremu. Svoju budućnost vide u investiciji koja će omogućiti proizvodnju struje kogeneracijom otpadnog drveta kao i investiciju za izgradnju solarne elektrane, za svoje potrebe i za prodaju EPS-u.

Finansije

Potrebna investicija

Preduzeće kratkoročno ima potrebu za finansijskim sredstvima za nabavku sirovina, a dugoročno za ulaganje u opremu. Svoju budućnost vide u investiciji koja će omogućiti proizvodnju struje kogeneracijom otpadnog drveta kao i investiciju za izgradnju solarne elektrane, za svoje potrebe i za prodaju EPS-u.

Više informacija:

Nevenka Kostadinova

iber.doo@gmail.com

+381(0)63 432 462

www.inak.rs