Rezime

Preduzeće Hoff se bavi uzgojem i preradom aronije u premium liniju proizvoda. Misija preduzeća je proširenje upotrebe aronije u svakodnevnoj ishrani, pre svega zbog njenih zdravstvenih benefita. Osnovni proizvodi su matični sok od aronije sa visokim procentom aktivne materije (22%), nadevi i prelivi od aronije i drugog voća. Glavni kupci su maloprodajni lanci (Univerexport, Mercator, Zlatiborski delikatesi) i HORECA (hoteli, restorani, pekari, poslastičari). Trenutni fokus i potrebe preduzeća su na polju edukacije tržišta i razvoju marketing strategije u cilju većeg broja kupaca koji su upoznati sa proizvodima. Dugoročni cilj razvoja je izlazak na strano tržište.

Društveni problem i rešenje

U Srbiji postoji više od 300ha pod zasadima aronije, što čini preko 1 miliona sadnica. Aronija je prepoznata kao biljka izuzetnih lekovitih karakteristika. Kroz proizvodnju linije premium inovativnih proizvoda preduzeće Hoff radi na edukaciji tržišta, otkupu sirovina od drugih proizvođača, proizvodnji i plasmanu na tržište.

Biznis model

Preduzeće poseduje plantaže i kroz saradnju sa partnerima realizuje proizvodnju sokova, nadeva i preliva. Ključni dobavljači su poljoprivredna gazdinstva čija se aronija koristi u proizvodnom procesu. Najznačajniji kupci su poslastičari i pekari (40%), zatim hoteli i restorani 30%. Maloprodaja je zastupljena sa 20%, dok fast-food objekti čine 10% prodaje. Dugoročni cilj razvoja je izlazak na strano tržište, objedinjavanje nabavke ploda aronije u sopstvenoj hladnjači kao i stavljanje proizvodnje u okvir jednog proizvodnog pogona.

Organizacija i tim

Tim je mali, ključnu ulogu u odlučivanju nosi direktora. Dizajn, marketing, pravne i knjigovodstvene usluge su realizovane preko mreže spoljnih saradnika.

Plan za dalji razvoj

Na prvom mestu potrebna je edukacija tržišta u cilju veće prodaje. Dugoročni plan je izlazak na inostrano tržište gde postoji veći potencijal plasmana. Sa većom prodajom možemo uključiti veći broj drugih gazdinstava, čime naš društveni uticaj i doprinos raste.

Finansije

Više informacija:

Milutin Pantić

milutin.pantic@gmail.com

+381(0)60 321 9003

www.hoff.rs

www.instagram.com/hoff.rs

www.facebook.com/hoff.rs