POKLONI DOBRO, DA BUDE BOLJE

Možete dati nešto vrednije od poklona ove godine

Ovo je doba godine kada želimo svojim prijateljima i voljenima da damo poklone, da im se zahvalimo što su bili tu uz nas kao prijatelji, partneri ili komšije. Najbolji pokloni su oni koji dolaze sa pričom.

Učinite dobro i poklonite dobro nekome ove godine – podržite kupovinom novogodišnjih poklona lokalna, mala i socijalna preduzeća.

Kada kupujete od socijalnog preduzeća, podržavate biznis koji vraća zajednici, koji ostvareni profit koristi za suočavanje sa nekim od najvažnijih društvenih pitanja, od beskućništva i nezaposlenosti do socijalnih usluga i klimatskih promena.

Kada poklanjate proizvode socijalnih preduzeća, darujete jednoj vama dragoj osobi ali i celoj zajednici, jer nečiji život činite boljim.

Zajedno sa Liceulice ove godine promovišemo dobre poklone. Pogledajte naš predlog proizvoda socijalnih preduzeća iz koga možete da odaberete poseban poklon za svoju porodicu, prijatelje i kolege.

AGRO IRIS (ŠABAC)

Proizvodi: sušena kruška, sušena šljiva, čips od jabuke, cvekle i duleka. Svi proizvodi su prirodni i bez dodatnih zaslađivača, aroma i aditiva. Kroz jedinstven sistem partnerske saradnje, Agro Iris osnažuje preko 10 malih poljoprivrednih gazdinstava, dok su u procesu pakovanja proizvoda zaposlene osobe sa invaliditetom.

Proizvodi su dostupni u Tempo objektima i sledećim prodajnim mestima i onlajn prodavnicama:

Websajt:www.agroiris.org/prodajna-mesta
FB: www.facebook.com/ZaDruga2016

ANĐELI (BEOGRAD)

Prave ovsene kolače, energetske barove, granolu i druge ukusne i zdrave poslastice bez šećera i pšeničnog brašna, koje nude i u specijalnim gift pakovanjima. Zapošljavaju žene starije od 50 godina kao i osobe sa pojedinim teškoćama, dok sirovine kupuju od lokalnih, malih proizvođača.

Proizvode možete kupiti u njihovoj poslastičarnici u Kneginje Zorke 40, Beograd ili poručiti direktno na sajtu preduzeća.

Websajt: www.andjeli.rs/sr/proizvodi
FB: www.facebook.com/andjelikolaci

CHRONO (LESKOVAC)

Proizvodi i pakuje jedinstvene gotove mešavine od punog zrna i bez aditiva za brzu pripremu beskvasnog hleba. U ponudi ima 6 različitih mešavina – HOT, Mediteraneo, Gluten free, Aroma, Classic i Diet. Nudi i 4 začinske mešavine, mešavine semenki i himalajsku so. Trenutno zapošljava 7 osoba sa invaliditetom, a sirovine nabavlja od velikog broja malih proizvođača iz Srbije.

Proizvode možete kupiti u objektima: IDEA, BENU apoteke ili poručiti direktno na websajtu preduzeća.

Websajt: www.chrono.rs/proizvodi
FB: www.facebook.com/chrono.rs

DOBRE KOMŠIJE (BEOGRAD)

Online prodavnica zdravih i domaćih proizvoda malih proizvođača, poljoprivrednih gazdinstava i socijalnih preduzeća. Dostavu ovih zdravih i ukusnih proizvoda vrše na teritorija grada Beograda svakog dana osim nedeljom. Dobre Komšije nastale su na inicijativu dva socijalna preduzeća – Chrono i Kuhinja na točkovima. 

Proizvode možete poručiti direktno na websajtu preduzeća. 

Websajt: www.dobrekomsije.rs 
IG:  www.instagram.com/dobre.komsije.2021 
FB: www.facebook.com/dobrekomsije2021 

EKO BAG (BEOGRAD)

Proizvode torbe, fascikle, futrole, novčanike, kao i druge proizvode po porudžbini od recikliranih reklamnih banera. Proizvodi su ekološki odgovorni, unikatni i ručno rađeni. Zapošljava trajno nezaposlene žene starije od 45 godina.

Proizvode možete poručiti direktno na websajtu preduzeća.

Websajt: www.ekobag.rs
FB: www.facebook.com/EkoBagSrbija

EVO RUKA (BEOGRAD)

Proizvodi sušeni paradajz u maslinovom ulju, ajvar, sok od paradajza i džem od jagode i kajsije od sopstvenog povrća i voća. U Zemunu su pokrenuli inkluzivni centar „Mesto susreta“ gde pružaju usluge besplatnog dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Proizvode možete poručiti direktno od preduzeća sa isporukom na vašu adresu ili pouzećem u „Mesto susreta“.

Websajt:www.evoruka.org/odrzivost/100-evo-ruka-proizvodi 
FB: www.facebook.com/evoruka

LICEULICE (BEOGRAD)

Pored pretplate na papirno ili digitalno izdanje uličnog magazina Liceulice, u njihovoj web prodavnici možete kupiti i novogodišnje paketiće proizvoda, izdanje njihovog BLO magazina, majice i Liceulice kalendare. U mrežu prodavaca trenutno je uključeno preko 120 osoba iz ugroženih društvenih grupa.

Magazin možete kupiti na ulicama Beograda, Novog Sada i Kikinde, a pretplatiti se i poručiti proizvode na websajtu.

Websajt: www.liceulice.org/prodavnica,
www.liceulice.org/pretplatite-se
FB: www.facebook.com/LICEULICE

NAŠA KUĆA (BEOGRAD)

Proizvode novogodišnje čestitke i razglednice koje štampaju na njihovom ručno pravljenom, recikliranom papiru. Ukoliko želite nekoga da obradujete jedinstvenom čestitkom ili razglednicom, poručite njihove jedinstvene čestitke! Kupovinom proizvoda direktno podržavate dalji razvoj socijalnog preduzeća u kojem rade osobe sa teškoćama u razvoju. 

Websajt: www.nashakuca.org
FB: www.facebook.com/nasa.kuca
IG: www.instagram.com/udruzenjenasakuca 
Kontakt: nashakuca@gmail.com

RADANSKA RUŽA (LEBANE)

Prerađuje voće i povrće i od njih pravi ajvar, pinđur, maliđano, peglanu papriku, džem i slatko, bez upotrebe konzervansa i drugih dodataka. Zapošljava 34 žena iz Lebana koje su dugo bile bez posla, 40 tokom sezone.

Proizvode možete kupiti u objektima Coffee Cake Bakery u Beogradu ili poručiti direktno na websajtu preduzeća.

Websajt: www.radanskaruza.rs
FB: www.facebook.com/radanska.ruza

RUKE (PANČEVO)

Nudi ručno izađene cegere, zaštitne maske, krpe, jastučnice, podmetače od visokokvalitetnih prirodnih materijala. Okuplja članice lokalnih ženskih udruženja, žene iz socijalno ugroženih kategorija, bivše i sadašnje korisnice Sigurne kuće.

Cegere možete kupiti u Booka Store knjižarama u Beogradu, Home Texitile radnjama u Pančevu, kao i naručiti na FB stranici udruženja.

FB: www.facebook.com/rukepancevo

SOFI (NOVI SAD)

Proizvodi prirodnu, ručno rađenu kozmetiku: sapune, šumeće kupke, ulja za negu tela, prirodne dezodoranse, balzame za usne i maske za negu tela. Smanjuje štetan uticaj na životnu sredinu, ali i na same korisnike. U procesu proizvodnje zapošljava osobe sa invaliditetom.

Proizvode možete kupiti u objektima: SOFI shop Nikole Pašića 9 u Novom Sadu, Maršala Birjuzova 34 u Beogradu i svim većim DM i Lilly drogerijama ili poručiti direktno na websajtu preduzeća.

Websajt: www.sofi.rs 
FB: www.facebook.com/SOFI.kozmetika

 VRTLARI (MALI IĐOŠ)

Proizvode ajvar, različite vrste džemova, sok od paradajza i 100% prirodno ceđene voćne sokove. Osnažuju preko 20 malih poljoprivrednih gazdinstava i obezbeđuju zaposlenje za više od 20 žena preko 50 godina i mlade u ruralnim sredinama.

Proizvode možete kupiti u objektima: IDEA, Aroma marketi ili poručiti od preduzeća.

Websajt: www.vrtlari.rs
IG: www.instagram.com/vrtlari
Kontakt:
063/577737, vrtlaridoo@gmail.com

 WOMEN ON THE WAY (BEOGRAD)

Proizvode ženske majice a inspiraciju za dizajn pronalaze u motivima i folkoru istočnjačkih kultura. Trenutno u ponudi imaju i teksas jakne i farmerke koje su ručno oslikane a pored toga planiraju i proizvodnju drugih ženskih asesora. WoW je socijalno preduzeće koje zapošljava žene izbeglice koje su aplicirale za azil u Srbiji a 50% profita od prodatih proizvoda namenjeno je za programe podrške ovim ženama.  

Proizvode možete poručiti direktno na websajtu preduzeća. 

Websajt:www.womenontheway.co 
IG: https://www.instagram.com/womenontheway.co/
FB: www.facebook.com/womenontheway.co 

ŽENSKI CENTAR UŽICE

Proizvodi cegere, torbice za kupovinu proizvoda na meru, maske i dečije igračke od recikliranog materijala. Osim gotovih proizvoda, nudi i usluge šivenja po narudžbini. Kroz svoje biznis aktivnosti pruža priliku za zaposlenje i ekonomsko osnaživanje žena.

Proizvode možete poručiti direktno putem telefona a igračke na sajtu www.koba-yagi.com

Websajt: www.reciklazatekstilauzice.com
FB:www.facebook.com/zenskicentaruzice
IG: https://www.instagram.com/p/CWoKefiMUMz/ 
Kontakt: 031/512005 ili 069/750231 

Obradujte sebe i mnoge druge i podrškom socijalnih preduzeća koja nude različite usluge – donirajte sredstva ili koristite njihove usluge u 2022. godini!

AVLIJA ODRŽIVOG RAZVOJA (BOGATIĆ)

Avlija nudi mesto za odmor u prirodi i restoran sa specijalitetima iz domaće kuhinje. Ima svoju liniju proizvoda: rakija od šljive, domaći sokovi, slatko i džemovi. Vrše dostavu svih jela na teritoriji Bogatića i Šapca. Osnivač Avlije je Caritas Šabac koji pruža zaokružen sistem socijalnih usluga za preko 1000 korisnika – pomoć u kući, dnevni boravak i program stanovanja uz podršku.

Za više informacija, rezervacije i porudžbine možete ih kontaktirati putem telefona ili mejla.

IG: www.instagram.com/avlija_bogatic
Kontakt: 060/3065461, s.lozanovic@caritas-sabac.rs

BAGEL BEJGL (BEOGRAD)

Poručite ketering za vaše privatne i poslovne proslave koji uključuje slane i slatke mini bejglove i kuvana jela. U radnji nude širok izbor bejgl sendviča, svežih salata, supa i pića. Profit preduzeća se preusmerava organizaciji Atina za podršku žrtvama trgovine ljudima i raznih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Proizvode možete kupiti u njihovoj radnji u Beogradu, Knez Danilova 39 ili se informisati o uslugama putem telefona.

Websajt: www.bagel.rs
FB: www.facebook.com/BagelBejgl
Kontakt: 011/3348865 ili 060/3220084

KAFE BAR 16 (BEOGRAD)

Kafe bar 16 pored uobičajenih usluga, nudi i prostor za organizaciju različitih vrsta događaja, radionica i proslava. Pomaže mladima između 16 i 19 godina, nekadašnjim korisnicima Svratišta za decu, pružajući im obuku i praksu za konobare i barmene.

Kafe bar 16 možete posetiti na adresi Cetinjska 15a, Beograd.

FB: www.facebook.com/kafebar16

KIDHUB (BEOGRAD)

Nudi različite kurseve i kreativne radionice koje uče decu kreativnom razmišljanju i design thinking tehnikama. Podstiče decu da razviju pozitivan odnos prema društvenim i ekološkim problemima, da oslobode svoj kreativni potencijal i razvijaju inovativna rešenja.

Saznajte više o kursevima i radionicama putem websajta, mejla ili telefona.

Websajt: www.kidhub.rs i www.dizajnaton.edu.rs
FB: www.facebook.com/KIDHUB.Serbia
Kontakt: 064/1389616, office@kidhub.rs

KONJIČKI KLUB ARANĐELOVAC

Nudi različite team building i leadership programe sa konjima za kompanije, a u ponudi ima i programe turističkog i rekreativnog jahanja konja. Pruža besplatnu terapiju konjima za mlade sa intelektualnim teškoćama i osnažuje mlade u riziku kroz vršnjački socio-terapijski rad.

Možete se prijaviti za neku od usluga kluba njihovom websajtu.

Websajt: www.konjickiklubarandjelovac.rs/zakazi-jahanje

GRAFIČKI CENTAR NOVA (ŠABAC)

Nudi različite vrste štampe, lasersko graviranje, kao i izradu promotivnih materijala, suvenira i zaštitne radne odeće. Posluje kao preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kojih je trenutno 15 u preduzeću.

Saznajte više o njihovim uslugama na websajtu preduzeća.

Websajt: www.stamparijanova.com/usluge
FB:www.facebook.com/grafickicentarnova

NAŠA KUĆA (BEOGRAD)

Nudi usluge pripreme i dostave dnevnih obroka i keteringa za sve vrste događaja, kao i jednistveni dezert čoko-šljiva i čoko-malina koji se prodaje kao korporativni poklon ili uz ketering. Pored toga, nude uslugu izrade različitih štampanih materijala kao što su npr. čestitke, sertifikati, akreditacije itd. na njihovom ručno rađenom papiru. Naša Kuća pruža podršku mladima sa intelektualnim teškoćama kroz usluge besplatnog dnevnog boravka i druge programe. 

O uslugama keteringa i štampanja papira možete se informisati direktno putem mejla nashakuca@gmail.com ili putem kontakt forme na njihovom sajtu.

Websajt: www.nashakuca.org
FB: www.facebook.com/nasa.kuca
IG: www.instagram.com/udruzenjenasakuca 
Kontakt: nashakuca@gmail.com

REFLEKTOR TEATAR (BEOGRAD)

Ova nezavisna omladinska pozorišna produkcija pruža usluge emitovanja  i organizacije online događaja i konferencija, kao i izrade kreativnih sadržaja. Njihov glavni produkt su društveno angažovane predstave. Kroz svoj rad, pružaju priliku mladim umetnicima, autorima i glumcima da pokažu svoj talenat.

Više o uslugama organizacije online događaja možete saznati putem telefona ili mejla.

Websajt: www.reflektorteatar.rs
FB: www.facebook.com/reflektorteatar
Kontakt:
060/4088863, marko@reflektorteatar.rs 

URADI-ZARADI (BEOGRAD)

Ova onlajn platforma omogućava povezivanje ljudi na teritoriji Beograda, Novog Sada i Kragujevca kojima treba pomoć u kući (čišćenje, peglanje, male kućne popravke, dostava i slično) sa lokalnim ljudima koji žele da pomažu u domaćinstvu i tako zarade. Omogućava svima kojima je potrebna dodatna zarada da rade kada im odgovora i dobiju novac odmah.

Usluge možete naručiti na websajtu platforme.

Websajt: www.uradi-zaradi.rs
FB: www.facebook.com/UradiZaradiRS