Sa velikim zadovoljstvom predstavljamo vam 7 timova mladih koji će se sa nama otisnuti na svoje prvo preduzetničko putovanje – RISE program!

Poziv za učešće na RISE programu bio je otvoren tokom septembra meseca . Na konkurs se prijavilo preko 50 mladih, željnih pozitivnih promena u svojim zajednicama, sa biznis idejama za rešavanje najraznovrsnijih društvenih i ekoloških problema. Na osnovu pregledanih prijava, stručna komisija odabrala je 7 timova sa kojima ćemo u naredna 4 meseca raditi na razvoju njihove biznis ideje:

  1. Bedpack – Imperativ zaštite životne sredine i želja da pomognu svojim sugrađanima bez krova nad glavom, povezala je ovaj dinmični duo u tim pod nazivom Bedpack. Dve devojke odlučile su da osnuju preduzeće koje će, koristeći reciklirani materijal i tekstilni otpad, izađivati krevete za kućne ljubimce. Deo profita odvajaće za izradu posebno dizajniranih i udobnih vreća za spavanja koje će biti na raspolaganju beskućnicima u Beogradu.
  2. Čupavci – Soc is hot! Ekipa socijalnih radnica i radnika udružila je snage kako bi kroz RISE program pokrenuli preduzeće koje će osobama sa smetnjama u razvoju u Inđiji pružiti priliku za kreativno stvaranje, rast i siguran prihod. Ovo preduzeće planira da odgovori na jedan od ključnih problema sa kojima se naši sugrađani i sugađanke svakodnevno suočavaju – socijalna isključenost i ekonomska nesigurnost.
  3. Green Hospitality – „Širom Zapadnog Balkana stecište najvećeg dela društvenih aktivnosti oduvek je bila kafana.“ Vođeni ovom mišlju, tim pod nazivom Green hospitality došao je na ideju da osmisli ugostiteljski zeleni standard, uslugu, koja bi pomogla ugostiteljima da učine svoje poslovanje zelenijim i održivijima a kupcima pružila kvalitetan, lokalni proizvod koji će biti prepoznat u zajednici kao eco friendly.
  4. Izađi u bar – Tim Izađi u bar vešto spaja aktivizam i preduzetničkim duh! Ideja ove grupe iz Novog Sada je pokretanje kafića koji bi pored atraktivne lokacije i pažljivo birane palete pića, pružio mogućnost zaposlenja transrodnim osobama kao i drugim LGBT osobama koje imaju poteškoće pri nalaženju posla usled diskriminacije.
  5. Pa, to sam mog’o i ja – Kako približiti savremenu umetnost široj publici? Kako sa savremene umetnosti skinuti etiketu nerazumljiivog i elitnog? Dve mlade istoričarke umetnosti iz Beograda odlučile su da se uhvate u koštac sa ovim problemom i pokrenu podcast koji bi prvenstveno mladima na pristupačan, razumljiv i zabavan način otvorio nove mogućnosti za istraživanje umetnosti savremenog doba.
  6. Smilje, magično bilje – Da li ste znali da ulje od smilja ima brojna lekovita svojstva, koristi se u fitoterapiji a takođe je i vrlo cenjeno u kozmetičkoj industriji? Tim Smilje, magično bilje planira da kroz proizvodnju ovog ulja, domaćem i inostranom tržištu ponudi kvalitetan,prirodan i društveno odgovoran proizvod. Uz to, misija devojaka koje čine ovaj tim jeste da podrže i osnaže lokalno stanovništvo i male proizvođače koje će uključiti u svoj lanac proizvodnje. #gogreenorgohome
  7. Ski Easy – Ski Easy su mladi, ambicionizni i željni promena! Ova ekipa ujedinjena ljubavlju prema skijanju i zimskim sportovima, tokom RISE programa radiće na razvoju aplikacije koja ima za cilj da reši problem snalaženja i gužvi na ski-stazama kao i da doprinese užitku i bezbednosti kako skijaša tako i hajkera tokom letnjih meseci na planinama.

RISE – Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo je regionalni program podrške za mlade socijalne preduzetnike i preduzetnice koji u okviru Srbije sprovodi Smart kolektiv.

Tokom 4 meseca Programa Ideacije ovi timovi gradiće svoju ideju od nule do biznis modela. Na tom putovanju imaće podršku eksperata i mentora, sa kojima će proći kroz sve važne korake u pokretanju socijalnog preduzeća. Tokom Programa Inkubacije dva najbolja tima iz Srbije odnosno ukupno 12 timova iz regiona, dobiće i dodatnu finansijsku i praktičnu podršku da sprovedu svoju ideju i razviju poslovanje svog socijalnog preduzeća.

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart Kolektiv (Srbija), IPC Tehnopolis (Crna Gora), ARNO ( Severna Makedonija), Balkan Green Foundation ( Kosovo), Nešto više (BIH) i Yunus Social Business (Albanija). RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Više o RISE programu >> SAJT