Beograd, 20 – 22. maj 2021 – U okviru programa RISE, Smart Kolektiv održao je trening pod nazivom Dizajn za bolje društvo, na temu socijalnog preduzetništva i Design Thinking-a, kreativne metode za rešavanje problema.

Prvi iz serije ovih treninga održan je za studente i alumniste Beogradske otvorene škole, koji su se tokom trodnevnog treninga upoznali sa osnovama Design Thinking-a i konceptom socijalnog preduzetništva. Učesnici su imali prilike da saznaju više o ideji socijalnog preduzetništva i načinu na koji ovi biznisi rešavaju društvene probleme kao i da se upoznaju sa primerima uspešnih socijalnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji. Pored toga, tokom treninga polaznici su, koristeći Design Thinking metodologiju, osmislili i inovativna rešenja za 2 goruća ekološka problema: problem viškova i bacanja hrane i problem rastućih deponija tekstilnog otpada u našoj zemlji.

Trening Dizajn za bolje društvo prvi je u nizu treninga koje će tim Smart Kolektiva sprovesti do juna 2022.  Trening je namenjen svim zainteresovanim mladima, starosti od 15 do 35 godina a sprovodi se u okviru programa RISE –  Regionalnog inkubatora za socijalno preduzetništvo. Više o RISE programu i podršci koju pruža mladim socijalnim preduzetnicima i preduzetnicima sa Zapadnog Balkana saznajte OVDE

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart Kolektiv (Srbija), IPC Tehnopolis (Crna Gora), ARNO ( Severna Makedonija), Balkan Green Foundation ( Kosovo), Nešto više (BIH) i Yunus Social Business (Albanija). RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).