Dvoje kolega iz Smart Kolektiva imalo je priliku da učestvuje na jednom od najznačajnijih događaja sa društvenim uticajem – Svetskom forumu socijalnih (SEWF23) koji je održan u Amsterdamu od 11. do 12. oktobra. Događaj je predstavio raznovrsne projekte, ideje i inicijative sa svih krajeva sveta, pružajući neprocenjivu platformu za umrežavanje i razmenu znanja. 

SEWF23 okupio je preko 2000 učesnika iz više od 80 zemalja u Amsterdamu, putem interneta kao i u 27 društvenih habova širom sveta. Učesnici su imali priliku da čuju preko 130 govornika i učestvuju u više od 40 sesija o socijalnoj nabavci i cirkularnoj ekonomiji, kao i o usvajanju tehnologije veštačke inteligencije radi povećanja produktivnosti. 

Događaj je ubedljivo prikazao dinamičnu sliku Evrope, otkrivajući brojne aktivnosti i snažne sisteme podrške, ne samo javnog sektora, već i kroz sistematsko uključivanje korporativnih aktera, uključujući uticajne kampanje Buy Social” na kojoj je Smart kolektiv nacionalni partner i „Corporate Impact Investments (investicije u pozitivan društveni uticaj). Pored toga, događaj je naglasio esencijalne doprinose posrednika, organizacija za podršku i mreža, ističući njihove značajne napore u jačanju sektora. Važno je napomenuti i izuzetne uspehe mreže Euclid Network u vođenju mnogobrojnih inicijativa koje su bile predstavljene na događaju. 

SEWF23 Photo by Roos Trommelen

Sa misijom da promoviše i proslavi transformacionu moć socijalnih preduzeća, SEWF predstavlja neku vrstu platforme za vizionare, inovatore i tvorce promena iz celog sveta da se okupe, podele ideje i kreiraju održiva rešenja za neka od najhitnijih globalnih problema. Glavna poruka je da prioritet budu ljudi i planeta, što nikada nije bilo važnije. 

Događaj je počeo inspirativnim uvodnim govorima domaćina SEWF23 i panelom koji je stavio Holandiju u fokus. Učesnici su imali privilegiju da upoznaju neka od sjajnih holandskih socijalnih preduzeća i dobiju vredne uvide u dinamičan ekosistem socijalnih preduzeća u ovoj zemlji. 

Drugi dan na SEWF23 započeo je sa ključnom temom: Život i trgovina unutar planetarnih granica. Tokom sesije, najavljeno je lansiranje inicijative „People and Planet First“ – zajedničkog identiteta koji će okupiti milione preduzeća širom sveta. Ova mreža mreža već obuhvata 77 zemalja. 

Događaj je ukazao na to kako socijalna preduzeća remete postojeći status quo. Usmeravajući svoje resurse, domišljatost i odlučnost ka smislenim projektima, ona nude konkretne rešenja kada su u pitanju globalni izazovi. Bilo da se radi o borbi protiv siromaštva, zagovaranju za čistu energiju ili podržavanju etičke proizvodnje, ova preduzeća pokazuju da profit i svrha mogu harmonično da funkcionišu zajedno. 

Ovogodišnji SEWF23, organizovan u saradnji sa domaćinima Amsterdam Impact i Social Enterprise NL, izdigao se kao svetionik nade u svetu obeleženom posledicama klimatskih promena i političkih previranja. 

SEWF23 je globalno okupljanje koje ima za cilj da unapredi pokret socijalnih preduzeća, pokret sa pozitivnim društvenim uticajem koji naglasak stavlja na ljude i planetu. U kontekstu savremenih izazova, ovaj događaj je istakao hitnu potrebu za pozitivnom promenom i ilustrovao kako socijalna preduzeća mogu da promene pravac koji preti planeti i društvu.