Predstavljamo šest mladih timova koji će tokom RISE programa razvijati svoje inicijative za pozitivne promene u zajednici! 

Na poziv za učešće u RISE programu koji je bio otvoren tokom oktobra 2022, prijavilo preko 50 zainteresovanih mladih iz Srbije. Stručna komisija imala je težak zadatak da među sjajnim biznis idejama za rešavanje najraznovrsnijih društvenih i ekoloških problema, odabere 6 ideja i timova koji će učestvovati u programu.  

Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo već treću godinu za redom sprovodi besplatni program podrške za razvoj ideja socijalnog preduzetništva. Program se istovremeno odvija u šest balkanskih zemalja sa ciljem da motivisanim i posvećenim mladim ljudima omogući da svoju ideju razrade i učine region boljim mestom za život. Tokom 3 meseca faze ideacije, šest timova u šest zemalja gradiće svoju ideju od nule do biznis modela. Na tom putovanju imaće podršku eksperata i mentora, sa kojima će proći kroz sve važne korake u pokretanju socijalnog preduzeća. Nakon toga, biće odabrana dva najbolja tima iz Srbije odnosno ukupno 12 timova iz regiona koji će dobiti dodatnu finansijsku i praktičnu podršku da u fazi inkubacije sprovedu svoju ideju i unaprede razvoj svog poslovanja.     

Pogledajte koje ideje će razvijati odabrani timovi kako bi ostvarili pozitivne promene u svojoj zajednici. 

Tim „Blatologija“ odlučio je da ljubav prema ekologiji i zaštiti životne sredine poveže sa svojim poznavanjem arhitekture. Zainteresovali su se za tradicionalnu metodu gradnje kuća od blata koju žele da očuvaju i time podrže sve koji se vraćaju prirodi. Kroz edukaciju vlasnika zemljanih objekata o njihovom pravilnom renoviranju, kvalitet života u njima biće podignut, a znanje i kuće građene na ovaj način, koje su deo kulturne baštine, biće očuvani.  

Tim „Mitrovački soko“ želi da posveti pažnju mladima iz ruralnih sredina koji su često izolovani zbog svog socijalnog statusa i nedostatka aktivnosti namenjenih njihovom uzrastu. Kroz organizaciju kampova ponudiće programe namenjene mladima, ali i uključiti uh u volonterske akcije obnavljanja javnih ustanova koje su značajne za tu lokalnu zajednicu. 

Tim „Psihološko savetovalište“ želi da skrene pažnju na važnost mentalnog zdravlja, posebno u malim sredinama gde je odlazak kod psihologa još uvek stigma. Kroz organizaciju radionica, tribina i drugih javnih događaja, članice ovog tima žele da podignu svest o mentalnom zdravlju i utiču na rešavanje problema koji se tiče velikog broja samoubistava i postojanja stigme oko traženja psihološke pomoći u malim sredinama.  

Tim „Radionica“ želi da otvori istoimeni zajednički prostor koji bi bio dostupan za sve koji se bave različitim hobijima koji iziskuju više prostora, ili im je potrebna inspiracija, pomoć, mašina, dodatno znanje, a možda kasnije i obuka. Žele da omoguće širi pristup znanju, ali i specijalizovanim alatkama iz oblasti stolarskog, tapetarskog  i drugih srodnih zanata, kao i da ohrabre mlade da se oprobaju u ovim veštinama i lakše realizuju svoje kreativne i biznis ideje. 

Tim „Treasure Belgrade“ ima ideju da osnaži male proizvođače i slobodne umetnike i to uz pomoć turizma! Žele da organizuju veoma specifične vođene ture Beogradom u koje bi uključile i mlade iz Svratišta kako bi dobili priliku da ostvare kontakt sa drugim kulturama, poboljšaju svoj engleski jezik i steknu znanja iz oblasti umetnosti i turizma.  

Tim „Vreme je za pravu šansu“ želi da pomogne ljudima koji su odslužili zatvorsku kaznu da se ponovo uključe na tržište rada. Njihova ideja je da otvore azil za pse, kao i radionicu za izradu artikala za ljubimce. Na taj način bi se otvorila poslovna prilika za ljude koji su boravili u kaznenim ustanovama, znanje i veštine koje tamo stiču bili bi iskorišćeni, a doprinelo bi se i smanjenju velikog broja napuštenih životinje iz okoline Niša. 

Smart kolektiv, organizacija koja sprovodi RISE program u Srbiji, zahvaljuje svima koji su izdvojili vreme da promisle kako bi mogli da doprinesu svojoj zajednici. Sve ideje koje su stigle su pametne, inovativne i vredne i uprkos nemogućnosti da sve koji su se prijavili uključimo u program, ohrabrujemo ih da nastave sa svojim solidarnim namerama.  

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine GROUPE SOS Pulse, Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEYN) i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart kolektiv, IPC Tehnopolis, ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više i Yunus Social Business. RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD), Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Evropska unija (EU). Više o RISE programu >> https://www.risewb.org/