RISE Regionalni Bootcamp drugu godinu zaredom okupio je preko 40 mladih socijalnih preduzetnika, trenera, stručnjaka, RISE partnera i donosioca odluka sa Zapadnog Balkana i Evropske unije. 

Održan od 15. do 17. marta u Tirani, ovaj događaj označio je početak faze inkubacije, pružajući priliku mladim preduzetnicima da svoja znanja o različitim temama prodube i iskoriste stručnost lokalnih inkubatora. Projekt menadžeri lokalnih inkubatora pružili su podršku timovima u skladu sa specifičnim potrebama njihovog poslovnog modela, u okviru brendiranja, pitching-a, prodaje i marketinga. Pohađanjem lekcija, učesnici su dalje radili na unapređivanju svojih projekata, razvoju prototipova proizvoda i/ili usluga i kreiranju akcionih planova za ńaredne korake. 

Događaj je završen pitch sesijama koje je ocenjivao žiri, nakon čega je posebno istakao tri tima: 

  • Coffee Mates, uz podršku ARNO-a, pretvara otpad kafe u organsko đubrivo i druge proizvode cirkularne ekonomije. 
  • Soko kamp, uz podršku Smart kolektiva, smanjuje izloženost dece ekranima nudeći aktivnosti na otvorenom. 
  • Komunumo, podržan od IEC Tehnopolis, je digitalna platforma koja kombinuje učenje jezika i usluge zapošljavanja za migrante, stvarajući nezavisnost u regionu. 

RISE – Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo je program podrške mladim socijalnim preduzetnicima i preduzetnicama, koji u Srbiji sprovodi organizacija Smart kolektiv od 2019. godine. RISE program se istovremeno odvija u šest balkanskih zemalja sa ciljem da motivisanim i posvećenim mladim ljudima omogući da svoju ideju razrade i učine region boljim mestom za život.  

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine GROUPE SOS Pulse, Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart Kolektiv (Srbija), IPC Tehnopolis (Crna Gora), ARNO (Severna Makedonija), Balkan Green Foundation ( Kosovo), Nešto više (BIH) i Yunus Social Business (Albanija). RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD), Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) I Evropska unija. Više o RISE programu.