Među brojnim izazovima sa kojima se suočava između 560 i 730 hiljada osoba sa invaliditetom u Srbiji, nezaposlenost je najzastupljenija. Samo 13 odsto je zaposleno, u poređenju sa prosekom EU gde više od 50 odsto osoba sa invaliditetom ima posao.

Kako bi se suprotstavio ovom trendu, Forum mladih sa invaliditetom je 2021. godine pokrenuo portal za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom www.zaposljavanje.fmi.rs koji povezuje poslodavce sa potencijalnim kandidatima u potrazi za poslom. Kreiranjem profila na portalu, osobe sa invaliditetom mogu da prate slobodne pozicije i da se prijave za poslove za koje su zainteresovani. Poslodavci sa druge strane koriste portal da oglašavaju svoja radna mesta i biraju kandidate koji odgovaraju zahtevima posla.

Trenutno je više od sto kompanija iz različitih delova Srbije, među kojima su A1, Wurth, , IKEA,  Delhaize Srbija, Contact Service, Wiener Stadtische osiguranje, TeleSign, registrovano na portalu i oglašavale su razne poslove: knjigovođa, prodavac, softverski inženjer, advokat, grafički dizajner, menadžer društvenih medija, predstavnik prodaje i drugi.

„U narednom periodu Forum mladih sa invaliditetom, u partnerstvu sa USAID-om, radiće na daljem unapređenju funkcionalnosti sajta i povećanju njegovog korišćenja kako bismo doprineli unapređenju   socijalnog i ekonomskog položaja osoba sa invaliditetom. Pozivamo kompanije da se registruju na portal i dobiju pristup profilima nekoliko stotina  kandidata koji traže zaposlenje. Pozivamo i osobe sa invaliditetom koje traže zaposlenje da kreiraju profile na portalu i konkurišu na otvorene pozicije“, rekla je Jovana Krivokuća – Milovanović, izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom.

Portal će se dalje razvijati u okviru projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Ostali partneri na projektu su Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.