Kampanja “Posao po meri” koju su pokrenuli Fonacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa agencijom Block&Roll, ponela je ovogodišnju titulu “Kampanje sa svrhom”, kao jedna od najboljih društveno odgovornih kampanja koja je realizovana u Srbiji u proteklih godinu dana. Na Festivalu društveno odgovorne komunikacije održanom tradicionalno na Međunarodni dan deteta, podeljene su nagrade i statuete za kampanje koje su koristile moć komunikacija da dotaknu određeni društveni problem.

Kampanja “Posao po meri” lansirana je u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom” koji realizuje Forum mladih sa invaliditetom zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, Caritasom Srbije, Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom i Smart Kolektivom, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Cilj kampanje je podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom sa fokusom na portal za zapošljavanje Foruma mladih sa invaliditetom – www.zaposljavanje.fmi.rs, jedini portal koji povezuje osobe sa invaliditetom i potencijalne poslodavce.

Više od pola miliona naših sugrađana živi sa nekom vrstom invaliditeta, a svega 7 odsto je zaposleno. Zato smo u kampanji obrnuli stvari – umesto da govorimo šta poslodavac može da uradi za osobe sa invaliditetom, pričali smo o tome šta oni mogu da urade za kompaniju u kojoj rade, zahvaljujući svojim talentima, entuzijazmu i sposobnostima. Kampanja je udružila organizacije civilnog društva, kompanije, lokalne samouprave, medije i širu javnost. Portalu se pridružilo 128 kompanija i 607 osoba sa invaliditeom koji traže posao i šansu koju su dugo čekali“, izjavila je Sanja Vukelić, PR menadžer u Fondaciji Ana i Vlade Divac i istakla značajnu ulogu ambasadora kampanje – osoba sa invaliditetom koje su pronašle posao ili prošle jedan od mnogobrojnih programa koji se sprovode u okviru projekta, a koji su tokom kampanje delili svoja sjajna iskustva i apelovali kako na poslodavce da oglašavaju radna mesta prilagođena osobama sa invaliditetom, tako i na osobe sa invaliditetom da se odvaže i prijave na portal.

„Jako nam je drago da je jedna ovako važna društvena tema prepoznata i afirmisana. Posebno smo ponosni na ovo priznanje jer je došlo kao posledica jedne multisektorske saradnje i kroz širok spektar partnerstva, gde su svi bili ujedinjeni u istom cilju – da što bolje prenesemo poruku o važnosti ravnopravne inkluzije osoba sa invaliditetom na tržište rada“, dodala je Vukelić.

„Kampanje sa svrhom“ je prvi festival društveno-odgovorne komunikacije u Srbiji, i jedan od prvih takve vrste u svetu. Titulu „Kampanje sa svrhom“ dobijaju kampanje koje su koristile moć komunikacija da dotaknu određeni društveni problem vezan za decu ili pojedinca, skrene pažnju javnosti na njega i ponudi moguća rešenja, a ove godine po prvi put su uvedene dve kategorije: ECO (green) i SOCIAL (yellow). U skladu sa ESG platformom i Ciljevima održivog razvoja, koje su definisale Ujedinjene nacije, ove dve kategorije pokrivaju sve oblasti društveno odgovornog poslovanja.

Tijana Adamov Ignjatović, osnivačica Festivala Kampanje sa svrhom i UG Žute Patalone, inicijatora Festivala, istakla je da je Festival porastao, ne samo zato što su po prvi put dodeljene titule „Kampanje sa svrhom“ u ECO kategoriji, nego zato što je važnost društveno odgovorne komunikacije porasla. „Mi želimo da podstaknemo da se što više kompanija opredeli za društveno odgovornu komunikaciju i usmeravanje moći komunikacija na dobrobit ljudi i platete, ali i da nagradimo one koji su taj izbor već napravili“, poručila je Adamov Ignjatović.

Video kampanje možete pronaći na linku POSAO PO MERI – KAMPANJA SA SVRHOM 2023.