Beograd, 9. februar 2022.Dva tima sa sjajnim preduzetničkim idejama i socijalnom misijom, odabrana su da uđu u II ciklus programa Regionalnog inkubatora za socijalne preduzetnike i preduzetnice – RISE i dobiju finansijsku, mentorsku i promotivnu podršku u daljem radu.

Pobednički tim „Izađi u bar” radi na otvaranju prvog LGBTQ+ bara u Novom Sadu i planira da zaposli mlade iz zajednice koji usled diskriminacije ne mogu da dođu do posla, dok se u drugom pobedničkom timu nalaze devojke koje rade na razvoju aplikacije “Ski Easy” i koja ima za cilj da reši problem snalaženja i gužvi na ski-stazama, kao i da doprinese užitku i bezbednosti kako skijaša tako i hajkera tokom letnjih meseci na planinama. Ova dva tima će dobiti finansijsku podršku u iznosu od 2.500 evra, dodatnu mentorsku i stručnu podršku u razvoju svojih socijalnih preduzeća, kao i priliku za snimanje promotivnog videa.

U izboru za II ciklus RISE programa učestvovalo je sedam timova mladih socijalnih preduzetnika koji su kroz petominutne prezentacije predstavili stručnom žiriju svoja biznis rešenja za različite društvene probleme. Pobedničke timove birao je žiri sastavljen od profesionalaca koji dolaze iz finansijskih institucija, nevladinog  sektora i inkubatora za socijalno preduzetništvo..

RISE – Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo je program podrške mladim socijalnim preduzetnicima i preduzetnicama, koji u Srbiji sprovodi organizacija Smart kolektiv. U prvoj fazi programa – Fazi ideacije, koja je trajala četiri meseca, sedam odabranih timova je uz podršku Smart kolektiva i više od deset eksperata steklo znanje iz oblasti postavljanja biznis modela, definisanja društvene misije,  korisnika i rešenja koja nude, analize kupaca i istraživanja tržišta, marketinga, upravljanja finansijama i javnog nastupa. Pored treninga, sa timovima je održano ukupno 45 mentorskih sesija i konsultacija 1na1.

Čestitamo pobednicima kao i svim ostalim timovima koji su tokom prethodnih meseci vredno i posvećeno radili na kreiranju biznisa za bolje društvo!

Više o timovima druge generacije RISE programa saznajte OVDE.

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart Kolektiv (Srbija), IPC Tehnopolis (Crna Gora), ARNO (Severna Makedonija), Balkan Green Foundation ( Kosovo), Nešto više (BIH) i Yunus Social Business (Albanija). RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Više o RISE programu.