U petak, 8. jula, održana je četvrta radionica u okviru Programa za održive biznise, na temu “Razvoj tima i organizacije”. Radionicu su vodili naši dugogodišnji saradnici, Marko Moračić i Nikola Jovanović. Učesnici programa za održive biznise imali su priliku da čuju o važnosti postavljanja dugoročnih organizacionih ciljeva i strateškom planiranju razvoja. Učesnici su potom radili na svojim matricama odgovornosti, analizirajući uloge u svojim timovima i tražeći prostor za unapređenje.  

Razvoj tima i organizacije je četvrta u nizu od šest radionica kroz koje će proći učesnici programa sa ciljem da dalje rade na strategiji razvoja biznisa i pripremi za impakt investicije. Program traje pet meseci tokom kojih učesnici prolaze kroz intenzivan proces obuke, a takođe imaće i priliku da apliciraju za inovativan finansijski instrument – beskamatnu pozajmicu u vrednosti do 50.000,00 EUR. Njihova preduzeća doprinose rešavanju različitih društvenih problema – od ekoloških do problema zapošljivosti osoba sa invaliditetom – Upoznajte ih! 

Program za održive biznise deo je petogodišnje strategije i programa Smart Impakt Fond – Fond za razvoj održive ekonomije. Fond nastoji da pruži dugoročnu stručnu i finansijsku podršku preduzećima u različitim fazama razvoja i da na taj način doprinese razvoju ekonomije sa pozitivnim društvenim uticajem. Program će do 2024.godine investirati oko pola miliona evra u inicijative i preduzeća koja doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama. 

Program za održive biznise se sprovodi zahvaljujući podršci: EFSE  Preduzetničke akademije, Fondacije za otvoreno društvo i Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. 

Smart Impakt Fond je 2019. godine pokrenuo Smart kolektiv uz podršku EVPA – Evropske Asocijacije za preduzetničku filantropiju i Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji je bio finansiran od strane USAID-a, a koji je sprovela Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.