Beograd, 17. mart 2022. – Preko 20 mladih učesnika i učesnica iz 10 odabranih timova Programa za održive ideje danas je, zajedno sa našom dugogodišnjom saradnicom i biznis ekspertkinjom Sonjom Dakić, radilo na  analizi i razvoju biznis modela svojih sjajnih ideja koje su usmerene na rešavanje društvenih izazova. 

Kroz zajednički rad, diskusije i ekspertske savete, koristeći alat Biznis Canvas, učesnici su definisali svoj proizvod/uslugu, idealnog kupca, kanale distribucije i ono što ih čini jedinstvenim na tržištu. Takođe, mapirali su značajna partnerstva, ključne aktivnosti i potrebne resurse, kao i finansijsku osnovu biznisa. Program za održive ideje je usmeren na podršku mladim preduzetnicima i preduzetnicama, koji su u start-ap fazi razvoja preduzeća i koji razvijaju održiva rešenja za društvene probleme. Preduzeća će tokom četiri meseca, uz podršku iskusnih biznis mentora i eksperata, raditi na razvoju svojih biznis modela i sticanju znanja za uspešan razvoj biznisa. Ovo je druga od šest radionica koje će biti realizovane u okviru ovog programa. 

Program za održive ideje sprovodi se uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i deo je petogodišnje strategije i programa Smart Impakt Fonda – Fonda za razvoj održive ekonomije. Fond nastoji da pruži dugoročnu stručnu i finansijsku podršku socijalnim preduzećima u različitim fazama razvoja i da na taj način doprinese razvoju ekonomije sa pozitivnim društvenim uticajem. Program će do 2024.godine investirati oko pola miliona evra u inicijative i preduzeća koja doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama.

Smart Impakt Fond je 2020. godine pokrenuo Smart kolektiv uz podršku EFSE Entrepreneurship Academy – EFSE Preduzetnička akademija, EVPA – Evropske Asocijacije za preduzetničku filantropiju i Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji je bio finansiran od strane USAID-a, a koji je sprovela Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.