Sarajevo, mart 2022 – Više od dvadeset mladih socijalnih preduzetnika i preduzetnica iz regiona okupilo se na regionalnom kampu u Sarajevu u okviru projekta Regionalnog inkubatora za socijalno preduzetništvo  – RISE i kroz zanimljive treninge i radionice radilo na razvoju svojih sjajnih biznis ideja sa društvenom misijom. Jedan od treninga odžala je i članica Smart Kolektiv tima, Jelena Janakievska koja je upoznala mlade preduzetnike sa alatima za merenje i upravljanje društvenim uticajem socijalnih preduzeća. 

Regionalno okupljanje “EmpoweRISE Bootcamp” odžalo se od 13. do 20. marta u Sarajevu. Na kampu su učestvovali pobednički timovi iz šest zemalja koji su odabrani da uđu u II ciklus RISE programa i dobiju finansijsku, mentorsku i promotivnu podršku u daljem radu. Tokom sedam dana, mladi preduzetnici su radili na dodatnom razvoju svojih socijalno preduzetničkih ideja kroz seriju treninga i radionica iz oblasti marketinga, prodaje, finansijskog upravljanja, brendinga, pripreme za pitch i sl. Ispred Smart Kolektiva, trening je održala Jelena Janakievska koja je učesnicima predstavila teoriju promene – alat koji omogućava socijalnim preduzećima da mere i uvećaju svoj društveni uticaj 

Pobednički timovi iz Srbije koji su učestvovali na ovom događaju su “Izađi u bar” koji radi na otvaranju prvog LGBTQ+ bara u Novom Sadu i planira da zaposli mlade iz zajednice koji usled diskriminacije ne mogu da dođu do posla, dok se u drugom pobedničkom timu nalaze devojke koje rade na razvoju aplikacije “Ski Easy” i koja ima za cilj da reši problem snalaženja i gužvi na ski-stazama, kao i da doprinese užitku i bezbednosti kako skijaša tako i hajkera tokom letnjih meseci na planinama. Događajem “EmpoweRISE Bootcamp” započela je faza Inkubacije u okviru RISE programa, tokom koje će  timovi raditi na  prototipiranju i testiranju svojih proizvoda i usluga, kako bi ih pripremili za plasman na tržište.  

RISE – Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo je program podrške mladim socijalnim preduzetnicima i preduzetnicama, koji u Srbiji sprovodi organizacija Smart kolektiv od 2019. godine. 

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart Kolektiv (Srbija), IPC Tehnopolis (Crna Gora), ARNO (Severna Makedonija), Balkan Green Foundation ( Kosovo), Nešto više (BIH) i Yunus Social Business (Albanija). RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Više o RISE programu.