Beograd, 4. decembar – Uloga privrednog sektora i uticaj njihovih društveno odgovornih inicijativa na ekonomski rast lokalnih zajednica bila je glavna tema CSR foruma 2019, organizovanog 4. decembra 2019.

Tokom 2019. godine privredni sektor je donirao više od 635 miliona dinara za razvoj lokalnih zajednica. Prema istraživanju o filantropskom davanju u Srbiji, kompanije su fokusirale svoje CSR inicijative na lokalni ekonomski rast osnaživanjem lokalnih preduzetnika, posebno kada je reč o poljoprivredi, mladima i poslovnim ženama. Dalje, druge oblasti u koje su kompanije uglavnom investirale uključuju obrazovanje, kulturu i umetnost, zdravstvo, sport, ekonomski rast i zaštitu životne sredine.

Konferenciju CSR Forum 2019 „Lideri održivog razvoja“ otvorili su Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Dejan Turk, predsednik Foruma za odgovorno poslovanje i generalni direktor VIP-a, Shanlei Pinchotti, direktorka kancelarije demokratskog upravljanja i ekonomskog rasta, USAID Srbija i Neven Marinović, direktor Smart Kolektiva i izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje.

Događaj su organizovali Smart Kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje, uz podršku Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju prevodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine Trag Fondacija, Fondacija Katalist, Smart Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Podršku događaju pružile su i kompanije Bambi, Coca-Cola HBC Srbija, CRH Srbija, Eurobank Srbija, GSK, OTP banka, UniCredit Bank.