Beograd, 20. decembar 2021. – Kao i prethodne godine, Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv su u okviru godišnjeg istraživanja ‚‚Bolji biznis za bolje društvo” ispitivali i doprinos mikro malih i srednjih preduzeća (MMSP) lokalnoj zajednici u Srbiji.

Istraživanje je pokazalo da ova preduzeća, uprkos manjim kapacitetima, daju nezanemarljivu podršku zajednici u kojoj posluju. Iako mnogo teže podnose krize, veliki broj ovih kompanija je tokom prošle godine na različite načine pružao pomoć najpogođenijim grupacijama, ali i zdravstvenom sistemu u koji je najviše ulagano prema podacima iz istraživanja. Skoro 50% MMSP je izjavilo da je tokom 2020. povećalo obim ulaganja u zajednicu ili da je on ostao sličan kao i 2019. godine, što govori o tome da kompanije i inače doniraju, ali i da su tokom krize ostale solidarne.

Na osnovu sprovede analize evidentirano je da je prošle godine samo 19 mikro, malih i srednjih preduzeća iz istraživanja, ukupno doniralo preko 58 miliona dinara, a imajući u vidu ukupan broj MMSP, ukupna suma na nivou Srbije bi trebalo da je mnogo veća.

Ono što je primećeno u istraživanju je da mikro i mala preduzeća češće daju podršku u vidu proizvoda i usluga u odnosu na izdvojene novčane donacije koje su bile duplo manje od iznosa donirane robe i usluga. Takođe, volontrska podrška zajednici tokom 2020. godine nije izostala, a 127 zaposlenih u mikro i malim kompanija iz istraživanja, ukupno je doniralo oko 900 volonterskih sati, pri čemu su u proseku zaposleni iz ovih preduzeća donirali mnogo više sati po osobi u odnosu na velike i srednje kompanije.

Analizu je sproveo Forum za odgovorno poslovanje (FOP) u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Smart kolektiv, Catalyst Balkans, Forum za odgovorno poslovanje, Srpski filantropski forum i Privredna komora Srbije.