Prva radionica u okviru Programa za održive biznise, održana je u sredu, 25. maja na temu „Impakt i socijalno preduzetništvo“.  

Radionicu su održali direktor Smart Kolektiva, Neven Marinović i naša programska koordinatorka, Jelena Janakievska. Predstavnici 10 preduzeća koji su odabrani da budu deo programa, imali su priliku da se bliže upoznaju sa temom socijalnog preduzetništva, da rade na formulisanju društvenog uticaja koji njihov biznis ima u zajednici, saznaju više o teoriji promene, definisanju ciljeva i sistemskom merenju uticaja koji svojim radom ostvaruju u zajednici. 

Ovo je prva u nizu od šest radionica i modula kroz koje će proći učesnici programa sa ciljem da dalje rade na strategiji razvoja biznisa i pripremi se za impakt investicije.  

Upoznajte preduzeća sa jakim društvenim i ekološkim uticajem koja su odabrana da budu deo ovog programa!

Program za održive biznise deo je petogodišnje strategije i programa „Smart Impakt Fond – Fond za razvoj održive ekonomije“. Fond nastoji da pruži dugoročnu stručnu i finansijsku podršku preduzećima u različitim fazama razvoja i da na taj način doprinese razvoju ekonomije sa pozitivnim društvenim uticajem. Program će do 2024.godine investirati oko pola miliona evra u inicijative i preduzeća koja doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama. 

Program za održive biznise se sprovodi zahvaljujući podršci: EFSE Entrepreneurship Academy – EFSE Preduzetničke akademije, Fondacije za otvoreno društvo i Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. 

Smart Impakt Fond je 2019. godine pokrenuo Smart kolektiv uz podršku EVPA – Evropske Asocijacije za preduzetničku filantropiju i Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji je bio finansiran od strane USAID-a, a koji je sprovela Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.