Pokret BuySocial Europe posvećen promociji socijalnih nabavki u 17 evropskih zemalja, koji u Srbiji sprovodi Smart kolektiv, predstavljen je na ovogodišnjem CSR & ESG forumu. U okviru jednog od SDG Multistakeholder okruglih stolova, predstavnici Smart kolektiva i pioniri socijalnih nabavki u Srbiji su sa zainteresovanim preduzećima razgovarali o ključnim aktivnostima pokreta, o potrebama kompanija i izazovima da pronađu odgovarajuće partnere među socijalnim preduzećima. Učesnici okruglog stola su zajednički definisali preporuke za razvoj socijalnih nabavki.

Među ključnim zaključcima ističe se važnost otvorenog dijaloga sa kompanijama o njihovim potrebama i kriterijumima za saradnju sa socijalnim preduzećima. Takođe, naglašena je nužnost igradnje ažurne baze socijalnih preduzeća koja imaju kapacitete za saradnju sa biznis sektorom. Dodatno je data preporuka za intenziviranje promocije javnih nabavki i jasnijom komunikacijom benefita koje one donose preduzećima i društvu. Ovim putem se stvara pozitivan okvir za razvoj socijalnih nabavki i unapređenje društveno-odgovornih praksi u poslovnom sektoru.

Smart kolektiv, organizacija koja je preko 15 godina posvećena razvoju socijalnog preduzetništva i povezivanju socijalnih preduzeća sa preduzećima primarno orijentisanim na profit, a naročito sa kompanijama koje su članice Foruma za odgovorno poslovanje, zajedno sa 22 partnera deo je konzorcijuma „Buy Social Europe B2B”. Konzorcijum predvodi Euclid Network – Evropska mreža socijalnih preduzeća, zajedno sa Svetskim forumom socijalnih preduzeća (Social Enterprise World Forum (SEWF) na globalnom nivou. Obe organizacije, kao mreže mreža, okupljaju zajednicu i mrežu od preko 100 organizacija u više od 60 zemalja na lokalnom, nacionalnom, evropskom i globalnom nivou, zagovarajući promene. SEWF je najdugotrajniji organizator na temu socijalne nabavke na svetu. Takođe je pokrovitelj verifikacije „People and Planet First”. Novi logotip za verifikaciju je predstavljen 12. oktobra. Ova verifikacija podržava identifikaciju socijalnih preduzeća za socijalnu i održivu nabavku. 

Među ključnim partnerima je i organizacija Social Enterprise UK, tvorac brenda i vlasnik zaštitnog znaka „Buy Social” od 2012. godine. Inicijativa „Buy Social Europe B2B” je dopuna inicijativi „Buy Social Europe korporativni izazov”, koju vodi organizacija Social Enterprise UK u partnerstvu sa SEWF i Euclid mrežom. Ova inicijativa je, od svog lansiranja pre sedam godina, uspešno usmerila više od 400 miliona evra u nabavku prema socijalnim preduzećima. Inicijativa je nedavno preneta na novoosnovano socijalno preduzeće Telos. 

Ostali ključni međunarodni partneri uključuju i Yunus Social BusinessSocial Entrepreneurship Netzwerk Deutschland (SEND)Social Enterprise NLReach for Changethe Sustainable Procurement PledgeSAP, i Zurich Insurance, zajedno sa još 13 partnera koji deluju na nacionalnom nivou uključujući i Smart kolektiv u Srbiji: Belgija (Sociale InnovatieFabriek), Bugarska (BCause Foundation), Hrvatska (Act Grupa), Francuska (Mouvement Impact France), Grčka (Academy of Entrepreneurship (AKEP), Mađarska (Coalition of Hungarian Social Enterprises), Irska (Social Enterprise Republic of Ireland, SERI), Letonija (Social Entrepreneurship Association of Latvia, SEAL), Litvanija (Lithuanian Social Business Association, LISVA), Portugalija (Associação Portuguesa para a Inovação Social – Eslider), Slovenija (Fund2740), Švajcarska (Social Enterprise Network Switzerland, SENS). Saznajte više o partnerima ovde 

Ovogodišnja konferencija „CSR&ESG Forum – Diversity of perspectives“ održana je 12. decembra uz podršku projekta Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Ostali partneri na projektu su Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije. Dodatno je podržana od strane platforme „Održivi razvoj za sve“ koju finansiraju vlade Švajcarske i Nemačke, a implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Prijatelji konferencije su Coca Cola HBC Srbija, Ahold Delhaize Serbia, Elixir Group i Heineken Srbija. ESG Pokrovitelj konferencije je Erste banka Novi Sad. Događaj su medijski podržali Bizlife, Održi me, Nova ekonomija, InStore i Daily Green.