Beograd, 1. novembar –  Doprinos privatnog sektora lokalnim zajednicama gotovo je milijardu dinara, što pokazuje godišnje istraživanje Foruma za odgovorno poslovanje „Bolji biznis za bolje društvo u brojkama“. U proseku su velike kompanije doprinele sa 25 miliona dinara, srednje kompanije sa 8 miliona, dok su mala preduzeća doprinela zajednici sa iznosima između 50 i 100.000 dinara.

Kao i prethodnih godina, poslovni sektor je posvetio najveću pažnju podršci projektima vezanim za obrazovanje, ali i ove godine postoji veliki iskorak u primeni projekata ekonomskog osnaživanja koje vode pojedinačne kompanije. Žene, mladi ljudi, poljoprivrednici, MSP iz prehrambenog i poljoprivrednog sektora bile su među osnaženim grupama ovih inicijativa, pokazujući kako poslovni lideri mogu imati veliki uticaj na stvaranje osnaženih i održivih zajednica.

Publikacija ankete takođe sadrži preko 30 studija slučaja o tome kako su kompanije doprinele lokalnim zajednicama i može se preuzeti na sledećem linku www.odgovornoposlovanje.rs.

Ovogodišnje istraživanje sprovodi se u okviru projekta „Unapređenje okvira za davanje”, koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija „Ana i Vlade Divac . Ostali članovi koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, Smart Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.