PARTNERSTVA PO MERI DRUŠTVA

Predlozi za saradnju koji će vas inspirisati i pokrenuti da uspostavite uspešna međusektorska partnerstva!

Kupovinom proizvoda socijalnih preduzeća i doniranjem sredstava inicijativama koje čine svet boljim, stvarate pozitivne promene u zajednici i životima pojedinaca.

Kada kupujete od socijalnog preduzeća, podržavate biznis koji vraća zajednici, koji ostvareni profit koristi za suočavanje sa nekim od najvažnijih društvenih pitanja, od beskućništva i nezaposlenosti do socijalnih usluga i klimatskih promena.
Kada donirate sredstva organizacijama koje pomažu socijalno ugroženim grupama menjate živote ljudi i činite svet boljim mestom za život.

Predstavljamo vam inicijative i preduzeća sa kojima sarađujemo i pozivamo vas da ih podržite donacijom ili kupovinom proizvoda.

MEĐUSEKTORSKA PARTNERSTVA

KUPOVINA PROIZVODA SOCIJALNIH PREDUZEĆA

DONIRANJE RESURSA ORGANIZACIJAMA – NOVCA, ZNANJA, OPREME

 

O PARTNERSTVIMA

Za kompanije, partnerstva sa predstavnicima organizacija i socijalnih preduzeća su prilika da na delu pokažu spremnost da posluju odgovorno, vodeći brigu o zajednici čiji su neodvojiv deo. U prvom redu kompanije sa razvijenim strategijama društvene odgovornosti prepoznaju u organizacijama civilnog sektora partnere s kojima mogu podeliti zajedničku viziju boljeg društva. Za organizacije i socijalna preduzeća, kompanije mogu biti važan oslonac i resurs u realizaciji inicijativa koje su okrenute boljitku društva.

VIRTUELNI SAJAM PARTNERSTAVA
Sajam partnerstva predstavlja inovativan model povezivanja sektora i iniciranja konkretne saradnje između organizacija, socijalnih preduzeća i kompanija.
Od 2008. godine do danas, više od 150 organizacija, socijalnih preduzeća i ustanova imalo je priliku da više od 3000 posetilaca sajma na našim događajima upozna sa svojim inicijativama i mogućnostima za saradnju, što je iniciralo mnoga uspešna međusektorska partnerstva.
Od 2020. godine, uvodimo virtuelni sajam i online prezentaciju predloga za saradnju sa poslovnim sektorom!

ADRA SRBIJA

DrumoDom je specijalno adaptiran autobus, koji omogućava besplatno tuširanje, šišanje, pranje veša ali i psihološku pomoć, za nekoliko hiljada osoba u situaciji beskućništva u Beogradu. Adra je pokrenula i društveni centar u Borči, za sve koji su izbegli ili emigrirali iz svojih zemalja zbog ratova i nemaštine.
Websajt: www.adra.org.rs

AVLIJA ODRŽIVOG RAZVOJA (BOGATIĆ)

Avlija u Bogatiću nudi mesto za odmor u prirodi, poslovni retreat, jela iz domaće kuhinje, prodaje svoje džemove i rakije. Caritas Šabac pruža zaokružen sistem socijalnih usluga za preko 1000 korisnika- pomoć u kući, dnevni boravak i program stanovanja uz podršku.
Instagram: www.instagram.com/avlija_bogatic/ 

CHRONO (LESKOVAC)

Proizvodi jedinstvene mešavine od integralnog brašna i bez aditiva za brzu pripremu hleba. Pored toga, u ponudi su i začinske mešavine, mešavine semenki i himalajska so. Većinu zaposlenih u preduzeću Chrono čine osobe sa invaliditetom (6 osoba).
Websajt: www.chrono.rs

EVO RUKA

U Zemunu su pokrenuli lokalni inkluzivni centar „Mesto susreta“ u kome pružaju usluge besplatnog dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. Dodatne izvore prihoda ostvaruju kroz prodaju džema od jagode i sušenog paradajza.
Websajt: www.evoruka.org

KAFE BAR 16

Kafe bar 16 pored uobičajenih usluga, nudi i prostor za organizaciju različitih vrsta događaja, radionica i proslava. Pomaže mladima između 16 i 19 godina, nekadašnjim korisnicima Svratišta za decu, pružajući im obuku i praksu za konobare i barmene.
Facebook: www.facebook.com/kafebar16

KONJIČKI KLUB ARANĐELOVAC

Nudi različite team building i leadership programe za kompanije, uključujući transformacioni liderski trening sa konjima. Organizacija pruža besplatnu terapiju konjima za mlade sa intelektualnim teškoćama i osnažuje mlade u riziku kroz vršnjački socio-terapijski rad.
Websajt: www.konjickiklubarandjelovac.rs

LICEULICE

Časopis prodaju najmarginalizovaniji sugrađani. Dodatni prihodi ostvaruju se kroz prodaju posebno dizajniranih majica, bedževa, razglednica i kalendara. U mrežu prodavaca trenutno je uključeno preko 120 osoba  iz ugroženih društvenih grupa.
Websajt: www.liceulice.org

MOJA PIJACA

Moja pijaca je platforma koja nudi širok asortiman proizvoda malih lokalnih proizvođača, ručno rađenih proizvoda i zaštićenog geografskog porekla. Za kompanije nude uslugu besplatne dostave svežeg voća, voćnih salata i hladno ceđenih sokova.
Websajt: www.mojapijaca.rs

NOVA ŠTAMPARIJA (ŠABAC)

Nude različite vrste štampe, lasersko graviranje, kao i izradu promotivnih materijala, suvenira i zaštitne radne odeće. Posluje kao preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom iz Šapca, kojih je trenutno 15 u preduzeću.
Websajt: www.stamparijanova.com

ONO BIKES

Ono Bikes proizvodi električne bicikle jedinstvenog dizajna i visokih performansi, izrađene od najkvalitetnijih materijala. Zagovaraju upotrebu vozila na električni pogon i nastoje da unapredi ponudu održivih transportnih rešenja koja bi imala uticaj na čistiji vazduh, manje buke i zdraviju životnu sredinu u gradovima.
Websajt: www.onobikes.com

OPTIMIST (BOSILEGRAD)

Optimist se bavi proizvodnjom organskih proizvoda od samoniklog, šumskog voća. Glavni proizvod je organska pulpa od šipurka. U proteklih 8 godina podržali su osnivanje preko 40 malih, porodičnih, poljoprivrednih biznisa u jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji.
Websajt: www.optimist.org.rs

PETLJA

Fondacija je osnovana sa ciljem unapređenja algoritamske pismenosti u Srbiji a njihov glavni proizvod su besplatni, interaktivni materijali na portalu. Sa novim portalom net.kabinet  rade na pružanju podrške online učenju  informatike.
Websajt: www.petlja.org

RADANSKA RUŽA (LEBANE)

Glavni proizvodi su ajvar, maliđano, džem i slatko. Preko 60% proizvoda su organskog porekla, a svi proizvodi su jedinstveni po tradicionalnoj recepturi. Zapošljavaju preko 30 žena iz Lebana koje su bile više od 10 godina nezaposlene. Osim sopstvenih zasada, povrće i voće otkupljuju od preko 30 malih poljoprivrednika sa Juga Srbije.
Websajt: www.radanskaruza.rs

REFLEKTOR TEATAR

Nezavisna omladinska pozorišna produkcija iz Beograda čiji su glavni produkt društveno angažovane predstave. Pružaju i usluge organizacije konferencija i događaja i izrade kreativnih performansa, a od skoro i onlajn konferencija. Pružaju priliku mladim umetnicima, autorima i glumcima da pokažu svoj talenat.
Websajt: www.reflektorteatar.rs

VRTLARI (MALI IĐOŠ)

Glavni proizvodi preduzeća su: sokovi od paradajza i brokolija, ajvar, različite vrste džemova i 100% voćni sokovi. Kroz svoj lanac nabavke, edukacije i dodatnu promociju osnažuju preko 30 malih poljoprivrednih gazdinstava i obezbeđuju zaposlenje za više od 20 žena preko 50 godina i mlade u ruralnim sredinama.
Websajt: www.vrtlari.rs

WHITE LEMUR

U okviru projekta SOMA Bioworks, razvili su inovativni biotički materijal koji je potpuno biorazgradiv i ima za cilj da zameni upotrebu industrijskog stiropora i različite vrste plastike.  Nude rešenje problema otpada od jednokratne ambalaže i problem spaljivanja poljoprivrednog otpada u velikim količinama.
Websajt: www.soma.eco

PARTNERI VIRTUELNOG SAJMA PARTNERSTVA

Sajam partnerstva organizuje Smart kolektiv u partnerstvu sa Forumom za odgovorno poslovanje od 2008. godine.
Virtuelni sajam partnerstava se održava u okviru konferencije Forum socijalnih inovacija kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju prevodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine Trag Fondacija, Fondacija Katalist, Smart Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije