Među velikim brojem sjajnih ideja, odabrali smo sedam timova koji će biti deo prvog ciklusa RISE programa u Srbiji!

Poziv za učešće na RISE programu bio je otvoren tokom meseca septembra . Na konkurs se prijavilo 35 timova odnosno preko 100 mladih preduzetnika i preduzetnica koji imaju jaku motivaciju da reše neki društveni i/ili ekološki problem kroz inovativne i održive modele poslovanja. Na osnovu pregledanih prijava, stručna komisija  odabrala je 7 timova sa kojima ćemo u naredna 4 meseca raditi na razvoju njihove biznis ideje:

 1. Građansko obrazovanje nacionalnih manjina – Ovaj tim dolazi iz Preševa a čine ga diplomirani ekonomisti i pravnici udruženi u jednoj misiji – da svima onima koji nisu u mogućnosti da sebi priušte advokatske usluge, pruže besplatnu pravnu pomoć, sa posebnim naglaskom na zastupanje nacionalnih manjina.  Advokatska kancelarija će svima ostalima pružati usluge po komercijalnim uslovima, što će omogućiti održivost pro bono pravnih usluga.
  Kontakt: Marina Pavlović
  Facebook: rb.gy/jt5llz
 2. Vožnjom do samostalnosti – Tokom volontiranja i prakse u ustanovama socijalne zašite, ovo troje mladih se zapitalo “Kako se izdržavaju mladi bez roditeljskog staranja nakon što napuste ustanove ili hraniteljske porodice?“ Kako bi im obezbedili stabilnu zaradu tokom prvih meseci osamostaljivanja, ovaj tim razvija biznis model koji će im omogućiti obuke za vožnju, radni trening i zapošljavanje na poslovima vozača za kurirske i druge poslove.
  Kontakt: Tamara Stokić
  Linkedin: rb.gy/tfsna2
  Instagram: rb.gy/puimvk
 3. Woman on the Way – Ideja ovog tima koji dolazi iz Beograda je razvoj brenda odeće i predmeta od tekstila koji će ekonomski osnaživati žene izbeglice u Srbijii i biti nit koja spaja njihovu i lokalnu kulturu. Kroz rad u socijalnom preduzeću, žele da ženama koje borave u izbegličkim kampovima pruže priliku da šiju, vezu, dizajniraju i time zarade novac, osnaže sebe kao i svoje porodice.
  Kontakt: Katarina Ejdus
  Facebook: rb.gy/5osih4
  Instagram: rb.gy/ck6avp
 4. GIFTed – Vođene profesionalnim vrednostima i iskustvom rada sa osobama sa smetnjama u razvoju, članice ovog tima žele da obezbede stabilne prihode ovim licima kroz proizvodnju i prodaju njihovih jedinstvenih proizvoda. Njihova ideja je razvoj krovnog brenda proizvoda koje izrađuju osoba sa smetnjama u razvoju iz nekoliko organizacija i institucija u Novom Sadu.
  Kontakt: Anastasija Grk
  Linkedin: rb.gy/bccaet
  Facebook: rb.gy/x9fjeu
 5. Saga – Kroz rad sa decom, ovaj tim prepoznao je problem da su u dečijoj književnosti u našoj zemlji slabo zastupljene knjige koje promovišu društvene teme kao što su ekologija, društvena odgovornost, socijalno uključivanje    Saga želi da pisanjem i izdavanjem knjiga na ove teme i uključivanjem dece sa poteškoćama u razvoju u njihovo ilustrovanje,  podigne svest dece i roditelja o važnim društvenim temama.
  Kontakt: Jasmina Gavrilov Dražić
  Linkedin: rb.gy/dhn6nt
  Facebook: rb.gy/kuedvl
 6. House of Urnebes – U cilju razvoja kulturne scene grada Smedereva, ovaj tim želi da pokrene Kuću Urnebesa (HoU): Centar za kulturu. U okviru centra bi se nalazili hostel i kafić, kao i potpuno opremljen muzički studio za snimanje i umetnički atelje. Ideja ovog centra je da postane pristupačno mesto stvaranja i kreativnog izraza za sve zainteresovane mlade umetnike, iz Srbije i sveta.
  Facebook: rb.gy/vtddk0
 7. Keramička šolja je bolja – Ovaj kreativni dvojac iz Beograda nudi rešenje za problem prekomerne upotrebe jednokratnih čaša i plastike u ugostiteljskim objektima koji nude kafu za poneti. Proizvodnjom višekratnih šolja za poneti od gline, kreativnog i urbanog dizajna, žele da stvore alternativu plastičnim ambalažama i probude ekološku svest kako kod ugostitelja tako i kod potrošača.
  Kontakt: Manja Breberina
  Facebook: rb.gy/zspck7

RISE – Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo je regionalni program podrške za mlade socijalne preduzetnike i preduzetnice koji u okviru Srbije sprovodi Smart kolektiv.

Tokom 4 meseca Programa Ideacije ovi timovi gradiće svoju ideju od nule do biznis modela. Na tom putovanju imaće podršku eksperata i mentora, sa kojima će proći kroz sve važne korake u pokretanju socijalnog preduzeća. Tokom Programa Inkubacije dva najbolja tima iz Srbije odnosno ukupno 12 timova iz regiona, dobiće i dodatnu finansijsku i praktičnu podršku da sprovedu svoju ideju i razviju poslovanje svog socijalnog preduzeća.

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart Kolektiv (Srbija), IPC Tehnopolis (Crna Gora), ARNO ( Severna Makedonija), Balkan Green Foundation ( Kosovo), Nešto više (BIH) i Yunus Social Business (Albanija). RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Više o RISE programu >> SAJT