Beograd, 6. decembar 2021. – U novembru i decembru organizovali smo tri događaja sa ciljem da promovišemo primere uspešnih, mladih socijalnih preduzetnika iz Srbije kako bismo podigli svest o socijalnom preduzetništvu kao inovativnom i održivom pristupu za lokalne društvene i/ili ekološke izazove. Tokom događaja, Smart kolektiv je takođe promovisao poziv za start-ap preduzeća da učestvuju u našem Programu za održive ideje – programu inkubacije koji će se sprovoditi od januara do juna 2022. godine.

Sastanci su organizovani u saradnji sa sa našim partnerima Deli Prostor iz Niša i Startit Centar iz Novog Sada. Na događajima su se učesnici mogli inspirisati i naučiti iz iskustava uspešnih i socijalnih preduzetnika – Dragane Jovčić (Uradi Zaradi), Nikolete Kosovac (Liceulice), Aleksandra Šćepanovića (Zanateria i Hostel Montana), Oskar Marka (Cropt) i Nikole Stanojevića (SOMA). Govornici su podelili svoja iskustva i dali praktične savete o tome kako pokrenuti i razviti uspešna preduzeća.

Program za održive ideje se prvi put sprovodi u Srbiji i deo je petogodišnje strategije i programa Smart Impakt Fond – Fond za razvoj održive ekonomije. Fond nastoji da pruži dugoročnu stručnu i finansijsku podršku socijalnim preduzećima u različitim fazama razvoja i da na taj način doprinese razvoju ekonomije sa pozitivnim društvenim uticajem. Program će do 2024.godine  investirati oko pola miliona evra u inicijative i preduzeća koja doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama.

Program Smart Impakt Fonda se sprovodi zahvaljujući podršci EFSE Entrepreneurship Academy – EFSE Preduzetnička akademija i EVPA – Evropske asocijacije za preduzetničku filantropiju. Fond za razvoj održive ekonomije je pokrenuo Smart kolektiv uz podršku Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju prevodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine Trag Fondacija, Fondacija Katalist, Smart Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.