Beograd, 26. novembar 2021. – Dvanaesto izdanje CSR Foruma, petodnevne konferencije o održivosti i društvenoj odgovornosti preduzeća, okupilo je preko 50 govornika iz poslovnog, civilnog i javnog sektora koji su tokom 11 različitih konferencijskih sesija diskutovali o najvažnijim temama održivosti koje su u vezi sa poslovnim angažovanjem. 

Konferenciju su svečano otvorili g. Dejan Turk, predsednik Foruma za odgovorno poslovanje, gđa Suzan Fric, direktorka misije USAID-a i Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede Vlade Republike Srbije. 

Prvog dana konferencije predstavljen je „Priručnik za nefinansijsko izveštavanje koji ima za cilj da podrži domaći poslovni sektor u ispunjavanju sve zahtevnijih obaveza za izveštavanjem o tome kako kompanije posluju i kako se bave pitanjima životne sredine, socijalnih politika i upravljanja (ESG). Učesnici CSR foruma su tokom ovog dana imali priliku da čuju novitete iz ove oblasti od stručnjaka za globalnu održivost i ESG, Džeroma Lavinja Delvila, koji je bio glavni govornik. Tokom dve sesije prvog dana konferencije, uvid u ovu temu izneli su predstavnici Ministarstva finansija, Privredne komore Srbije, IFC-a i neke od kompanija koje predstavljaju lidere u primeni ESG politika. 

Drugog dana konferencije, glavna tema je bila uključenost poslovnog sektora u doniranje hrane i aktivno učešće građana po ovom pitanju, a ovom prilikom uručena su posebna priznanja za 40 kompanija koje su podržale doniranje hrane tokom 2021. godini, od kojih su mnoge svoje donacije uputile putem nedavno realizovane kampanje Koalicije za dobročinstvo „Spasimo hranu, spasimo humanost koja je imala je za cilj podizanje svesti i mobilisanje resursa za pružanje donacija u hrani najugroženijima. 

Treći dan konferencije bio je posvećen programima podrške malim i srednjim preduzećima (MSP) i lokalnom ekonomskom razvoju, tokom kojeg su vodeće kompanije FOP-a predstavile svoje inicijative za osnaživanje MSP uključenih u njihove lance snabdevanja, za podršku standardizaciji, inovacijama i preduzetničkoj kulturi. Neke od uobičajenih zabluda u pogledu prihvatanja DOP-a u MSP-ma izneo je Neven Marinović, izvršni direktor Smart kolektiva na osnovu zaključaka istraživanja „Bolje biznis za bolje društvo. Lično iskustvo na putu transformacije porodičnog preduzeća u model korporativne održivosti ispričala je jedna od ambasadorki MSP Foruma za odgovorno poslovanje, Marija Pantelić iz Bosis Valjevo. 

Četvrti dan je bio posvećen temi zelene tranzicije i organizovan je u saradnji sa mrežom Globalnog dogovora u Srbiji, a tokom zatvaranja javnog dela konferencije predstavnici Koalicije za dobročinstvo su imali priliku da predstave glavne uspehe projekta Unapređenje okvira za davanje kao i neke od budućih prioriteta u pogledu unapređenja regulatornog okvira za davanje u Srbiji. 

Dok su prva četiri dana konferencije bila organizovana u vidu hibridnih ili onlajn sesija, poslednji dan konferencije bio je namenjen manjim okupljanjima uživo. U okviru Sajma partnerstva, organizovana je promocija proizvoda socijalnih preduzeća koji mogu poslužiti kao korporativni pokloni tokom predstojećih prazničnih dana. 

Ovogodišnji CSR Forum je organizovan kao deo projekta Unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Smart kolektiv, Catalyst Balkans, Forum za odgovorno poslovanje, Srpski filantropski forum i Privredna komora Srbije. Konferenciju su podržali Coca-Cola HBC Srbija, Eurobank Srbija, OTP Banka Srbija, Vip mobile i Elixir Group.