Rezime 

COZY je modni i lifestyle brend osnovan 2019. godine u Beogradu, brend koji pre svega podržava udobnost sa fokusom na prirodne biorazgradive i organske materijale i lokalnu proizvodnju esencijalnih modnih komada za žene. Kvalitet, transparentnost i jednostavnost su imperativ našeg COZY tima. Njihova misija je edukacija kupaca o pametnoj kupovini naspram impulsivne kupovine koju promovišu brendovi brze mode, kao i smanjenje tekstilnog plastičnog otpada
kroz korišćenje biorazgradivih materijala, zero waste koncept i cirkularnu modu. Osnova biznis modela jeste održiva i cirkularna moda koja se ogleda kroz etičko poslovanje, lokalnu proizvodnju, korišćenju ekoloških i biorazgradivih materijala i edukaciji kupaca o uticaju tekstilne industrije na ekologiju.

Društveni problem i rešenje 

Svake godine se u Srbiji proda preko 80.000 tona odeće, tačnije 12 kg po osobi, u proseku ta odeća se nosi do godinu dana. Trenutno je procenat kupovine odeće od lanaca brze mode preko 60%, a od lokalnih proizvođača manji od 15%, a online kupovine manji od 2,5% (istraživanje: Centar za unapređenje životne sredine).
Naš cilj je smanjenje tekstilnog otpada i lošeg uticaja mode na životnu sredinu, prvo na nivou regiona, a potom i na globalnom nivou kroz lokalnu proizvodnju i online kupovinu. Glavni cilj jeste edukacija kupaca o pametnoj kupovini naspram impulsivne kupovine koju promovišu brendovi brze mode, kao i smanjenje tekstilnog plastičnog otpada kroz korišćenje biorazgradivih materijala, i „zero waste“ koncept – svi ostaci od krojenja se šalju na reciklažu.

Biznis model 

Osnova biznis modela jeste etičko poslovanje kroz izbor prirodnih materijala, odgovornih dobavljača i proizvođača. Trenutno smo jedini domaći modni brend koji svoje kolekcije bazira na korišćenju isključivo prirodnih i organskih materijala, čiji modeli izgledaju dizajnerski, a čije su cene pristupačne za naše standarde. Dizajn koji promovišemo je minimalistički, bezvremen – a savremen, i spakovan u jednu lepu lokalnu i emotivnu priču, uz konstantnu edukaciju kupaca o štetnosti
brze mode. Od samog početka COZY je privukao veliku pažnju kupaca širom zemlje, i sa potražnjom kupaca je sa početnih 14 modela sa koliko je startovao, danas broji preko 100 različitih artikala, kroz organski rast kupaca i minimalni marketing. Povećanje prometa na godišnjem nivou, kao i desetostruko povećanje proizvodnje govori o uspešnosti naše filozofije „Biraj pažljivo, kupuj malo, i šta god kupio – učini da potraje.“

Organizacija i tim 

Osnivač / vlasnica COZY STUDIJA je diplomirani modni dizajner sa dugogodišnjim iskustvom u tekstilnoj indrustriji, i u timu ima ulogu art direktora, dizajnera, menadžera nabavke, poslovođe, koordinatora sa proizvodnjom, marketing menadžera, organizatora posla i donosioca odluka. Drugi član tima je radnica na zadatku pakovanja i slanja porudžbina, komunikacije sa knjigovođom i vođenja prometa. 

Plan za dalji razvoj 

Sa utvrđenom pozicijom na tržištu i prepoznatljivim brendom plan je da Cozy svoj uticaj poveća kroz proširenje kapaciteta i asortimana. Za sve to potrebno je proširenje tima i nove poslovne prostorije koje će omogućiti bržu i lakšu izradu novih modela. Na polju proizvoda u planu je proširenje asortiman na sve esencijalne segmente odevanja: donji veš, kaputi, džemperi, pidžame, farmerke i basic aksesoari. 

Finansije

Potrebna investicija

U narednih godinu dana fokus je na proširenju kapaciteta i proizvodnog asortimana. Veći poslovni prostor uz nabavku opreme će omogućiti lakšu i bržu izradu modela i razvoj tima. 

Investicija: 20.000€ 

Namena: nabavka mašina, proširenje tima, proširenje asortimana na donji veš i kapute. 

Više informacija: 

Sonja Nikolić Oljača 

sonjanikolic.oljaca@gmail.com 

+381(0)62 577 075 

www.cozy2wear.com 

www.instagram.com/cozy2wear