Smart Kolektiv je, tokom januara 2021. godine, pokrenuo Program podrške održivim mikro i malim preduzećima u nerazvijenim sredinama, uz podršku Kraljevine Norveške preko programa “Norveška za vas – Srbija”. Cilj programa je pružanje stručne i finansijske podrške mikro i malim preduzećima koja posluju odgovorno i pozitivno doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica.
Javni poziv za preduzeća bio je otvoren tokom januara meseca, a za učešće u Programu prijavilo se 39 preduzeća iz 10 nerazvijenih opština: Bogatića, Bosilegrada, Babušnice, Iriga, Lebana, Leskovca, Malog Iđoša, Novog Pazara, Srbobrana i Varvarina.
Tokom februara meseca, stručni žiri evaluirao je i ocenio sve pristigle prijave, nakon čega je odabrano 10 preduzeća koja će tokom narednih 6 meseci dobiti podršku u daljem razvoju i unapređenju poslovanja:

  • Agro prima jug (Lebane) – Bave se proizvodnjom, otkupom, smrzavanjem, izvozom na inostranom tržištu i prodajom na domaćem tržištu svih vrsta voća i povrća. Svojim poslovanjem osnažuju mala poljoprivredna gazdinstva, obezbeđujući im stabilan otkup proizvoda po fer cenama. U njihovom lancu nabavke trenutno se nalazi 223 malih gazdinstava iz okolnih opština.
  • Avlija održivog razvoja (Bogatić) – Avlija nudi mesto za odmor u prirodi, uz ponudu obroka iz domaće kuhinje i proizvoda organskog porekla poput džemova i rakija. Takođe, pružaju i usluge socijalne zaštite u vidu usluga dnevnog boravaka, stanovanja uz podršku i pomoći u kući. U Avliji je trenutno zaposleno 6 osoba sa invaliditetom a u lancu nabavke nalazi se 15 malih dobavljača. Osnivač, Caritas Šabac kroz dva dnevna boravka pruža uslugu za 60 korisnika, uslugu stanovanja koriste dve osobe, a njihovu uslugu pomoć u kući do sada je koristilo 2000 ljudi.
  • Chrono (Leskovac) – Chrono proizvodi jedinstvene mešavine brašna za brzu pripremu hrono hleba i druge režime ishrane. Mešavine se sastoje od više vrsta i tipova integralnih brašna i ne sadrže nikakve aditive. Pored toga, u ponudi su i začinske mešavine, mešavine semenki i himalajska so. Trenutno zapošljavaju 8 osoba, od kojih je 7 osoba sa invaliditetom, dok su im dobavljači mala poljoprivredna gazdinstva iz udaljenih ruralnih krajeva.
  • Darovi Lužnice (Babušnica) – Ova zadruga u ponudi ima ajvar, pinđur, kao i džemove i razne sokove. Svi sastojci su organskog porekla a proizvodi su pravljeni po tradicionalnim recepturama. Svojim poslovanjem doprinose ekonomskom osnaživanju žena na lokalu. Kroz formiranje zadruge 15 žena iz seoskih sredina dobilo je plastenike kako bi se bavile organskom proizvodnjom. Trenutno zadruga ima 28 kooperanata, a do sad je 85 žena prošlo kroz akreditovanu obuku iz organske proizvodnje.
  • DAST-NF (Bogatić) – Proizvode ukupno 3 proizvoda, a to su: kiseli kupus glavica, kiseli kupus ribanac i kiseli kupus list. Proizvodi su biološki fermentisani, prirodno ukiseljeni i pakuju se u vakum pakovanje. Većinu sirovina nabavljaju na teritoriji opštine Bogatić, dok svojim proizvođačima pomažu u prodaji ostalih proizvoda koje proizvode. Preduzeće zapošljava ukupno 6 ljudi, od toga četvoro zaposlenih ima preko 45 godina.
  • Inak (Bosilegrad) – Inak proizvodi elemente za palete, palete, rezanu građu i razne elemente za nameštaj. Od 2019. proizvode pelet od piljevine i okrajaka, koji se stvaraju prilikom rezanja drveta i na taj način rešavaju problem sa drvenim otpadom. Svojim poslovanjem doprinose lokalnom ekonomskom razvoju, obezbeđujući zaposlenje za 55 osoba u Bosilegradu, od čega 30% pripada ugroženim kategorijama, dok na sezonskim poslovima zapošljavaju preko 50 pripadnika romske populacije. Takođe, u svom lancu nabavke imaju 60 malih lokalnih poljoprivrednih gazdinstava.
  • Mlekara Carpe Diem (Irig) – Njihova proizvodnja bazirana je na proizvodima od kozjeg mleka, dok je akcenat na pravljenju sireva. U ponudi imaju: tvrde kozje sireve, sir sa začinskim biljem, sir sa sudžuk paprikom, klasičnu belu krišku, kozju surutku, kozje kiselo mleko i kozji jogurt. Mlekara Carpe Diem svojim poslovanjem doprinosi lokalnom razvoju obezbeđujući zaposlenje za lokalno stanovništvo i obezbeđujući stabilan otkup proizvoda od malih poljoprivrednih gazdinstava. Trenutno zapošljavaju 6 osoba a u njihovom lancu nabavke nalazi se 8 dobavljača.
  • Radanska ruža (Lebane) – Radanska ruža prerađuje voće i povrće i od njih pravi ajvar, pinđur, maliđano, peglanu papriku, džem i slatko, bez upotrebe konzervansa i drugih dodataka. Svi proizvodi su jedinstveni po ručnom načinu proizvodnje i tradicionalnoj recepturi. Radanska ruža obezbeđuje stalno i stabilno zaposlenje 25 žena iz različitih ugroženih grupa, a u toku sezone, broj zaposlenih žena u preduzeću dostigne i do 40. Kroz svoj lanac nabavke, podržavaju preko 20 malih poljoprivrednih proizvođača i do sada su donirali proizvode u vrednosti od preko 15,000 evra.
  • Vinarija Mačkov podrum (Irig) – Proizvode vina od ručno branog grožđa iz njihovih vinograda, koja su su nagrađivana na brojnim konkursima u zemlji i inostranstvu. Pored vina, nude i turističke usluge u vidu organizovanja degustacija i događaja u vinariji i vinogradima. Uz direktan doprinos lokalnoj zajednici u vidu zapošljavanja lokalne radne snage i nabavke od strane lokalnih dobavljača, aktivno rade i na promociji kulture, nasleđa i tradicije Iriga, Fruške gore i Srema. Trenutno pružaju zaposlenje za 17 osoba, a u toku sezone taj broj dostigne i 40, dok se u njihovom lancu nabavke nalazi 30 dobavljača sa lokala.
  • Vrtlari (Mali Iđoš) – Vrtlari se bave proizvodnjom gotovih proizvoda od voća i povrća, kroz spoj moderne tehnologije i tradicionalne recepture. Glavni proizvodi preduzeća su: sokovi od paradajza, ajvari, različite vrste džemova, slatka i voćnih sokova od 100% prirodno ceđenog voća. Kroz svoj lanac nabavke, edukacije i dodatnu promociju osnažuju preko 20 malih poljoprivrednih gazdinstava. Pored toga, obezbeđuju zaposlenje za za preko 50 mladih sa sela i iz ruralnih sredina i žena iz različitih teško zapošljivih grupa.

Program je usmeren na pružanje stručne i finansijske podrške mikro i malim preduzećima koja posluju odgovorno i pozitivno doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica. Učesnici Programa će tokom narednih 6 meseci, kroz seriju interaktivnih radionica i individualnih konsultacija sa iskusnim preduzetnicima i konsultantima, imati priliku da rade na unapređenju svog poslovanja. Preduzeća sa najvećim potencijalom za dalji rast i zapošljavanje će u okviru programa moći da konkurišu i za bespovratna sredstva u iznosu od 6.000,00 USD neto u dinarskoj protivvrednosti. Učesnici će imati priliku da, kroz organizaciju tri promotivna događaja i prodajna sajma u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, predstave svoja preduzeća široj javnosti i razviju saradnju sa drugim društveno odgovornim organizacijama, preduzećima i kompanijama u Srbiji.

Program realizuje Smart Kolektiv u partnerstvu sa udruženjem ProAktiv iz Niša i udruženjem Putevima preduzetništva iz Novog Sada. Program se sprovodi u okviru projekta „Norveška za vas – Srbija“ koji finansira Kraljevina Norveška a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Projekat „Norveška za vas – Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, kao i unapređenju lokalne infrastrukture.