U okviru ovogodišnjeg Foruma socijalnih inovacija 2019 je održan okrugli sto posvećen razvoju zelene ekonomije i zelenog preduzetništva koji je okupio predstavnike sva tri sektora. Učesnici su bili Aleksandra Vučinić, rukovodilac grupe za kružnu i zelenu ekonomiju (Ministarstvo zaštite životne sredine), Dragan Srećković, direktor razvoja i politika (Trag fondacija), Siniša Mitrović, savetnik predsednika (Privredna komora Srbije), Marija Pantelić, menadžerka ljudskih resursa (Bosis), Vladimir Popović, generalni direktor (Energize), Dragan Filipović, osnivač (Fill), a u ulozi moderatorke se našla Ana Svilar ispred Green Mind.

Ispred Ministarstva zaštite životne sredine, gospođa Vučinić je pričala o Poglavlju 27 i trenutnim aktivnostima Ministarstva u vezi sa usaglašavanjem pregovaračke pozicije i slanje pozicije Evropskoj komisiji, koje je planirano da se realizuje do kraja godine. Ministarstvo je formiralo međuresornu radna grupa za cirkularnu ekonomiju u kojoj se nalaze relevantna ministarstva, predstavnici svih sektora i međunarodnih organizacija aktivnih u Srbiji, poput GIZ-a, OSCE-a i UNDP-a.

Gospodin Srećković, predstavnik Trag fondacije, na panelu je predstavio Forum za zelene ideje. Kao deo uloge civilnog sektora u razvoju zelene ekonomije, izdvojio je činjenicu da je civilni sektor na terenu i da dobro razume potrebe građana u lokalnim zajednicama. S obzirom na razumevanje potreba, civilni sektor može da doprinese razvoju biznisa koji može da odgovori na ove potrebe, a u skladu s tim takođe poveže lokalne aktere iz različitih sektora.

Siniša Mitrović (Privredna komora Srbije), Vladimir Popović (Energize d.o.o), Ana Svilar (Green Mind)

Pored njih, gospodin Mitrović ispred Privredne komore Srbije govorio je o Akademiji cirkularne ekonomije i njihovoj osnovnoj misiji u vidu transfera znanja u sektoru mikro i malih preduzeća. Kao jedan od problema razvoja zelene ekonomije u Srbiji, gospodin Mitrović je izdvojio destimulativni regulatorni okvir i napomenuo da je zelena proizvodnja skuplja, a da nije favorizovana u javnim nabavkama, te da bi banke trebalo mnogo više da razvijaju zelene kredite, a Fond za razvoj više stimuliše zelenu proizvodnju.

Među predstavnicima privatnog sektora na panelu govorila je Marija Pantelić iz kompanije Bosis d.o.o, koja je lider u proizvodnji ambalaže i posluje po principima održivog razvoja. Bosis je veoma aktivan u svojoj lokalnoj zajednici (Valjevu) u menjanju svesti kada je u pitanju upotreba ambalaže i značaj zaštite životne sredine, a takođe je jedna od retkih kompanija koja se našla na domaćoj CSR Index listi. Pored Bosis d.o.o, na panelu su govorili Vladimir Popović iz kompanije Energize d.o.o, jednog od najvećih promotera solarnih izvora energije u Srbiji, kao i Dragan Filipović iz zelenog startupa Fill, koji se bavi proizvodnjom i distribucijom papirnih slamčica.

Nakon diskusije održana je prezentacija primera dobre prakse zelenog preduzetništva iz Evrope i sveta, koju su vodile predstavnice organizacije Slap iz Osijeka, Sonja Vuković i Dragana Lisjak.

Sonja Vuković, organizacija Slap

Okrugli sto o razvoju zelene ekonomije i zelenog preduzetništva u okviru Foruma socijalnih inovacija je deo projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona), koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Severne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Severne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.