U saradnji sa organizacijom Liceulice, sproveli smo kampanju promocije dvanaest socijalnih preduzeća pod nazivom „Kupuj dobro, da bude bolje“. Kampanja se odvijala na našim mrežama, kao i u magazinu Liceulice gde su u poslednja četiri broja (78 – 81) objavljene priče o ovim socijalnim preduzećima.

 

Socijalno preduzeće Women on the Way želi da pomogne ljudima koji su bili prinuđeni da pobegnu iz opasnih situacija u svojim zemljama i ostali u Srbiji, da započnu novi život. Njihovo preduzeće nudi ženama koje su aplicirale za azil u Srbiji mogućnost zapošljavanja. Za sada proizvode majice od prirodnih ili recikliranih materijala. Za budućnost planiraju da dodaju još proizvoda u svoju liniju. 

Preduzeće Ekobag reciklira i ponovo koristi korišćene materijale za proizvodnju različitih proizvoda kao što su ranci, cegeri, novčanici i fascikli. Svaki komad je unikatan i ručno rađen. Osim toga, zapošljavaju samo žene starije od pedeset godina koje imaju poteškoća u pronalaženju posla.  

Kozmetički brend SOFI, osnovan 2009. godine, nudi kozmetičke proizvode koji su napravljeni od sirovina dokazanog porekla od proverenih dobavljača širom sveta. Predstavljaju društveno odgovoran brend koji se bavi različitim humanitarnim aktivnostima i obraća pažnju na dobrobit našeg društva i prirode. Ističu se i po tome što primaju korišćene bočice koje će nakon pranja i sterilizacije biti vraćene u prodaju. 

Osnovan od strane NVO Atina, Bagel Bejgl prodaje peciva u različitim varijantama sa zdravim i ukusnim sastojcima za brzi ručak ili kao ketering za veće događaje. Pri tome, čitav njihov prihod ide u programe koje sprovodi Atina i koji štite i podržavaju žrtve trgovine ljudima. Pored toga, Bagel Bejgl je i prostor za stalnu praksu i obuku žrtava trgovine ljudima. Za mnoge od njih ovo je prilika da prvi put steknu znanja, veštine i radno iskustvo.  

Integralni ovseni kolači bez šećera i belog brašna koje proizvodi socijalno preduzeće Anđeli već su prepoznatljivi širom zemlje. Osim po ukusnim i zdravim proizvodima, Anđeli se izdvajaju i po tome što posluju u skladu sa principima socijalnog preduzetništva. Zapošljavaju žene iz teže zapošljivih kategorija, promoviše zdravu hranu, odgovornu proizvodnju i potrošnju. Takođe, osnovali su školu za preduzetnike, pružaju mentorsku podršku u preduzetništvu i primarno biraju lokalne proizvođače za sopstvene proizvode. 

Chrono nudi ukusne i zdrave mešavine integralnih brašna za beskvasna testa, bez aditiva. Pored toga što promovišu zdrave stilove života, 90% zaposlenih čine osobe sa nekom vrstom invaliditeta. Najveći deo dobavljača su mali poljoprivredni proizvođači sa Juga Srbije.  Takođe, bave se promocijom i edukacijom o zdravoj ishrani.  

Nanin recept s juga je socijalno preduzeće osnovano u Vranju 2017. godine. Danas zapošljavaju 10-30 žena koje dolaze iz osetljivih grupa kao što su samohrane majke ili žene koje su ostale bez posla. Za svoje proizvode spremljene po receptima baka Ljubinke, kažu da je glavni sastojak LJUBAV . Koriste samo šumsko voće, povrće je sa otvorenih polja i u svoje proizvode ne dodaju konzervanse, ni aditive.  

Socijalno preduzeće Radanska Ruža osnovano je 2015. godine u Lebanu kao prvo civilno-javno partnerstvo kod nas. Danas zapošljavaju više od 30 žena iz marginalizovanih grupa – žene sa invaliditetom, samohrane majke, žene mlađe od trideset i starije od pedeset godina. Sveže voće i povrće ubrano na obroncima Radan planine, kao i vekovna tradicija u proizvodnji zimnice, zaslužni su za izvanredan ukus i kvalitet njihovih ajvara, džemova i ostalih sjajnih proizvoda. 

Zadruga Agro Prima Jug se bori za cenu i plasman poljoprivrednih proizvoda koje otkupljuje od malih lokalnih proizvođača, nakon čega ih zamrzava i distribuira u zemlji i inostranstvu. Najveća prednost zadruge je osigurana prodaja celokupne proizvodnje po najboljoj ceni, kao i saradnja kojom se koristi uvećavaju, a troškovi smanjuju. Osnovana 2006. godine, Agro Prima Jug danas broji šest članova i 270 kooperanata. 

Pirate Art je sjajni start-ap iz Beograda koji kreira moderne navlake za proteze za osobe sa invaliditetom. Pre svega namenjeni mladima, njihovi proizvodi sastoje se od tzv. kavera koji se kreiraju prema dimenzijama proteze i presvlaka različiih dezena koje se lako menjaju. Takođe, Pirate Art u svom asortimanu nudi i odeću koja se slaže sa ovim presvlakama i koja je dizajnirana u saradnji sa modnim kreatorima. 

Omladinski centar Zaječar ne samo što organizuje izvrsne događaje poput filmskih projekcija, koncerata i debata, već odvaja i deo svojih prihoda za goruće probleme u zajednici! Od 2010. do danas organizovali su 500+ koncerata, 200+ filmskih projekcija, 70 humanitarnih događaja, 130+ kulturnih događaja, skoro 70 javnih debata i blizu 1000 edukativnih radionica i drugih događaja za mlade. 

Kafebar16 je društveno-odgovorni kafić iz Beograda koji obučava i zapošljava mlade Rome koji, kada napune 16 godina, gube mogućnost boravka u Svratištu za decu. Nakon tromesečnog kursa u ugostiteljskoj školi, ovde stiču praksu i kad god je moguće uz pomoć Centra za integraciju mladih i donatora, mladi praktikanti stiču i zaradu. Na ovaj način “Šesnaestica” pruža mladim ljudima koji mahom žive u nehumanim uslovima šansu da se zaposle, zarade, nauče nove veštine i izvuku se iz siromaštva. 

Kampanju „Kupuj dobro, da bude bolje“ sproveli smo u saradnji sa partnerima iz Liceulice, a uz podršku Fondacije Za Otvoreno Društvo.