Predstavnici preduzeća sa jakim društvenim i ekološkim uticajem pohađali su još jednu radionicu u okviru Programa za održive biznise, ovog puta na temu „Finansijske projekcije i upravljanje“. Radionicu je vodio finansijski ekspert i naš dugogodišnji saradnik, Sreten Vranić, a održana je u sredu, 7. septembra u prostorijama Smart kolektiva.  

Tokom radionice Sreten Vranić je sa učesnicima Programa za održive biznise radio na analizi njihovih finansijskih pokazatelja. Predstavnici preduzeća upoznali su se sa značajem finansijskog upravljanja i ulogom finansija u organizacijama, imali priliku da uče o finansijskom izveštavanju i tipovima finansijskih kriza, kao i načinima na koje bankari i investitori gledaju na bilanse preduzeća prilikom apliciranja za kredit ili investicije.  

Ovo je peta u nizu od šest radionica namenjena učesnicima programa sa ciljem da dalje rade na strategiji razvoja biznisa i pripremi za impakt investicije. Program traje pet meseci tokom kojih učesnici prolaze kroz intenzivan proces obuke, a takođe imaće i priliku da apliciraju za inovativan finansijski instrument – beskamatnu pozajmicu u vrednosti do 50.000,00 EUR. Njihova preduzeća doprinose rešavanju različitih društvenih problema – od ekoloških do problema zapošljivosti osoba sa invaliditetom – Upoznajte ih! 

Program za održive biznise deo je petogodišnje strategije i programa Smart Impakt Fond – Fond za razvoj održive ekonomije. Fond nastoji da pruži dugoročnu stručnu i finansijsku podršku preduzećima u različitim fazama razvoja i da na taj način doprinese razvoju ekonomije sa pozitivnim društvenim uticajem. Program će do 2024.godine investirati oko pola miliona evra u inicijative i preduzeća koja doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama.  

Program za održive biznise se sprovodi zahvaljujući podršci: EFSE  Preduzetničke akademije, Fondacije za otvoreno društvo i Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.  

Smart Impakt Fond je 2019. godine pokrenuo Smart kolektiv uz podršku EVPA – Evropske Asocijacije za preduzetničku filantropiju i Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji je bio finansiran od strane USAID-a, a koji je sprovela Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.