Trening za razvoj biznis plana

Biznis plan je ključni dokument za otpočinjanje posla i neophodan je za pristup finansiranju. Banke i investitori odobravaju sredstva na osnovu ovog dokumenta, a mladi najčešće nemaju ni dovoljno znanja ni dovoljno iskustva da bi mogli sami da napišu kvalitetan plan, posebno u delu finansijskih projekcija. Smart kolektiv je 2013. godine, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i u partnerstvu sa UNESCO katedrom za studije preduzetništva razvio petodnevni trening za pisanje biznis plana. 

Petodnevni trening za pisanje biznis plana osmišljen je tako da mlade osposobi da napišu kvalitetne biznis planove, odnosno da u potpunosti razumeju kako treba da predstave svoja razmišljanja o proizvodu/usuzi, kupcima, konkurenciji, tržištu, promociji i finansijama. Ovom treningu prethodi online kurs preduzetništva, na kome veliki broj mladih ima priliku da na osnovnom nivou razvija svoju ideju. Selekcija za petodnevni trening je stroga i radi se na osnovu prijava koje sadrže razradu biznis ideje, znanje i veštine kandidata i motivaciju za pokretanje biznisa. Svi kandidati koji nakon treninga dostave biznis planove dobijaju besplatne konsultante koji im pomažu da planove unaprede i na taj način povećaju svoje šanse za pristup finansiranju.

Petodnevni trening razvili smo u partnerstvu sa UNESCO katedrom za studije preduzetništva, čiji trenerski tim uspešno realizuje slične treninge u Srbiji više od 10 godina. Tokom 2016. godine realizaciju 2 treninga omogućila je Ambasada SAD u Beogradu.